0 0
Read Time:12 Minute, 26 Second

“Nu stiu daca mai avem ce vinde in tara asta, pentru ca daca am vandut si pamantul ne-am dus naibii; televiziunile, spuneti oamenilor adevarul!” – reprezentantul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania

Ce nu veti citi azi in presa “centrala” de limba romana din fostul “stat roman”, despre situatia alarmanta privind vanzarea la kg a pamantului romanesc, face deja inconjurul Ungariei. Stirea preluata de Ziaristi Online de la Jurnalul, sub titlul Ungaria se pregateste sa cumpere oficial pamantul si apele minerale din Transilvania. Declaratiile Ambasadei Budapestei la Bucuresti a generat deja un veritabil scandal in diplomatia maghiara. Presa de limba maghiara vuieste. Declaratia responsabilului cu sectorul agricol al Ambasadei UngareiSzabo Jozsef Andor, un politician fidel al Fidesz , aparuta initial in cadrul unui interviu dat in Kronika maghiara, preluat  a doua zi de Secuiul ratacitor (unde are peste 10.000 de accesari), a fost retractata ieri de ofiteri mai mari in grad de la Ambasada statului vecin si dezmintita de MAE de la Budapesta. Cica Szabo Jozsef Andor n-ar fi dat un interviu si daca l-a dat n-ar fi vrut sa zica ca Ungaria are un program guvernamental prin care finanteaza cetateni maghiari sa cumpere teren in Transilvania. Cu toate acestea ziaristii de la Kronika sustin ca au inregistrarea interviului iar un politician maghiar a declarat sub protectia anonimatului pentru Nepszabadsag ca exista discutii privind un asemenea program “dar acest lucru nu trebuie să se vorbească deschis“. Si liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, citat de Ziua de Cluj, a sustinut ca nu vede nimic ieşit din comun în acest proiect. „Ştiu doar din presă despre acest proiect, dar nu e nimic nou“. Mai pe scurt, Szabo Jozsef Andor a facut public, cu sau fara voie, un adevar cunoscut la nivelul serviciilor de informatii.

Cu toate acestea, mult mai grava mi se pare reactia unor personaje care, chipurile, prin intermediul partidelor de care apartin, conduc Romania… pe ultimul drum, spre groapa, evident.

Astfel, vicepresedintele PDL, senatorul Alin Tise, sustine, intr-o declaratie luata de Ziua de Cluj, ca vanzarea pamanturilor Romaniei, pentru a caror aparare au murit sute si sute de mii de romani,  “nu e nici un pericol“: “Inclusiv statul maghiar – nu statul în sine, care e o entitate abstractă – prin intermediul unor instituţii ale sale cu personalitate juridică, putea cumpăra şi până acum, deci nu e nici un pericol. Şi statul român poate face acelaşi lucru, dacă o primărie din România vrea să facă ceva în Ungaria, poate cumpăra teren acolo. Cum noi, românii, avem drepturi şi libertăţi în celelalte state membre ale UE, e normal ca, reciproc, oricine din UE să se bucure de aceleaşi drepturi în România”. Realitatea este insa ca romanii si statul roman nu pot cumpara nici macar un metru patrat de teren agricol in Ungaria. Conform unei analize explozive publicate de BadPolitics si reproduse mai jos, conform legislatiei actuale, “persoanele din Ungaria despre care se constată că sunt implicate în vânzarea de teren agricol ungar către străini sunt pasibile de până la cinci ani de închisoare”. “Terenurile agricole ungare vor fi deţinute de unguri”, a afirmat şi primul ministru Viktor Orban, după semnarea unui acord, la Budapesta, cu şeful Camerei agricole ungare. “Statul roman” poate cumpara teren in Ungaria? “Statul roman” nu a putut – de sase ani de zile! – nici macar sa-i ridice o statuie Sfantului Andrei Saguna la Gyula! Un alt coleg clujean de-al acestui individ Alin Tise, unul, Daniel Buda – numele spune tot – se pronunta cu emfaza: Buda “nu crede, însă, că statul maghiar are bani să cumpere terenuri în România” (!).

Nici preşedintele interimar al PNL Cluj, şeful judeţului, Horea Uioreanu, nu este mai presus de colegii sai. Conform Ziua de Cluj, Horea Uioreanu nu vede nici o problemă în faptul că statul maghiar ar putea cumpăra terenuri în Transilvania. „Am ştiut de la bun început, de când am demarat negocierile de aderare la UE, că, odată intraţi în Uniune, oricine va putea cumpăra terenuri în România, tot aşa cum şi noi putem cumpăra terenuri în Gibraltar, dacă vrem. Şi dacă îl cumpără, ce? Pune pământul în pungi de nailon şi fuge cu el în Ungaria? Eu ştiu că oricine cumpără pământ, îl cumpără ca să îl pună să producă, ce e rău în asta?”, a comentat Uioreanu.

O tara condusa de idioti. Si tradatori.

O analiza BadPolitics, pe care o public integral mai jos si care urmeaza sa fie completata cu date din intreaga Europa, releva situatia dezastroasa in care se afla fostul “stat roman” la capitolul vanzarea pamantului national, in comparatie cu alte state ale UE. Oare pentru ingroparea acestei probleme, a celei mai grave probleme nationale, a fost tinuta ocupata strada si societatea civila a Bucurestiului cu fumigene si petarde trase, inca de la bun inceput, de subliniat, de grupari de gherila urbana si civila stipendiate de Budapesta? O tema de reflectie pentru miscarile nationaliste necontrolate de servicii. Dar oare mai exista asa ceva?

“Achizitionarea terenului agricol de la granite de catre straini, o amenintare la adresa securitatii nationale”

De altfel, portalul in cauza se prezinta – impreuna cu proiectul AGROstandard – ca fiind singurul din Romania care reflecta situatia alarmanta a instrainarii pamanturilor si, in fond, a disolutiei statului roman prin intermediul propriilor institutii “de stat”.

Iata cateva citate si trimiteri care ar trebui sa ridice toti urmasii Sfantului Ioan si pe toti purtatorii numelui Sfantului Gheorghe din Romania:

Claudiu Franc, presedintele RO PAC (Din Alianta RO PAC fac parte Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), Federatia Nationala de Agricultura Ecologica (FNAE), Liga Asociatiilor producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania), sustine ca achizitionarea terenului agricol de la granite de catre straini poate fi privita ca o amenintare la adresa securitatii nationale. Daca polonezii au stabilit distanta de la granite pana la care se poate face cumpararea de teren de catre straini la 150 de km, la noi aceasta cu greu s-a majorat de la 10 km la 20 km. “Cumpararea de la limita frontierei a terenului de catre straini inseamna ocuparea statului fara razboi. Noi am propus 150 de km, pentru ca nu suntem o tara mica – sunt tari foarte mici care au impus distante foarte importante la nivelul frontierei de stat. Cat la suta din acele suprafete pot fi cumparate de catre straini este foarte important. Nu poti sa vii sa incerci sa cumperi pamant in Romania, cand eu n-am nicio sansa sa ma duc sa cumpar in tara ta”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Aliantei ROPAC in cadrul primei conferinte AGROstandard avand ca tema “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti“. In cadrul conferintei s-a mai apreciat ca terenul agricol in Romania costa aproximativ 100 de euro de hectar in timp ce in Belgia se ridica de la 20.000 pana la 50.000 de euro hectarul.

Laurentiu Baciu,  presedinte Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR: “Mai lasati lustruitul clantelor pe la minister ca nu v-a folosit mai nimic pana acum. Nu va vad mai bogati. Singurul lucru este ca nu aveti dosare ca mine; nu stiu daca mai avem ce vinde in tara asta, pentru ca daca am vandut si pamantul ne-am dus naibii; televiziunile, spuneti oamenilor adevarul!

Marcel Cucu, LAPAR: “Vine 1 ianuarie si o sa tabare toata lumea sa cumpere pamanturi pentru ca este cel mai bun si mai ieftin din Europa; la noi nu se aplica principiul asa-zis european al egalitatii de sanse; noi vorbim de egalitate de sanse cand noua ni se impun restrictii care nu-i afecteaza pe europeni?!”, s-a afirmat la conferina AGROstandard sustinuta la sfarsitul anului trecut la Bucuresti.

La finele anului trecut, dupa ce legea vanzarii pamantului a trecut la vot discret si rapid, Confederaţia Asociaţiilor Tărăneşti din Romȃnia – CATAR, impreuna cu ROPAC, avertizau, in van:

Legea vanzarii terenurilor, in varianta in care a trecut prin Camera Deputatilor nu asigura pentru romani accesul la pamant si nici nu protejeaza aceasta resursa strategica pentru dezvoltarea agriculturii romanesti si societatii rurale din Romania, potrivit unui comunicat al ROPAC si CATAR. Confederatiile acuza Guvernul si Parlamentul ca nu apara interesele tarii. Lipsa interdictiilor pentru straini la achizitia de terenuri consfintite de acesta lege, coroborata cu restrictionarea accesului la creditare si cele mai mici subventii din Europa pentru fermierii din Romania, creeaza cadrul unei concurente neloiale intre straini si romani in ceea ce priveste achizitia de terenuri, se mai arata in comunicatul organizatiilor profesionale, in care se scrie, cu majuscule: “GUVERNUL ȘI PARLAMENTUL ROMÂNIEI DE AZI NU APӐRӐ INTERESELE ṬӐRII”.

Interesant, chiar ieri, presedintele Traian Basescu a respins promulgarea acestei Legi. Motivele sunt insa date din titlul si sublinierile din text efectuate de echipa pro-prezidentiala de zgomote si fitile a organului GDS “22″ si Hotnews: Traian Basescu retrimite Parlamentului legea care ingreuneaza cumpararea de terenuri agricole”.

Iata situatia vanzarii pamantului in alte state UE sau ce nu au habar “alesii” nostri sau daca stiu sunt vinovati de tradare nationala:

BadPolitics: Cum este reglementata vanzarea terenurilor in tarile UE. Cum e in Romania…

Romania este singura tara din Europa care nu a facut nicio notificare catre UE pentru instituirea de restrictii la cumpararea terenurilor de catre straini. Rezultatul – 40% din suprafata arabila a tarii de 10 mil. de hectare este acum detinuta de straini cu acte sau fara. La aceasta suprafata se mai adauga alte cateva milioane de hectare detinute de arendasi straini care au drept de preemptiune la cumparare. Plus cateva milioane de hectare de padure. De mentionat ca romanii nu detin nici macar un hectar de teren arabil in vreo tara UE, potrivit datelor confederatiilor de agricultori. Tratatele de aderare, incheiate de tarile UE lasa la latitudinea fiecarei tari problematica vanzarii terenurilor catre straini, acesta fiind una care tine de siguranta alimentara a fiecarui stat. Cu alte cuvinte, problematica vanzarii terenurilor este una nationala, nu una comunitara. Tarile UE care au refuzat sa-si liberalizeze piata funciara si au notificat UE in consecinta nu au primit nicio sanctiune.

In tratatul de aderare la UE incheiat de Romania se precizeaza ca terenul arabil este un “capital”, in vreme ce tari precum Ungaria, de exemplu, au precizat in taratul de aderare ca terenurile sunt “bun national”.

Tratatul de aderare a fost “negociat” cu UE in anul 2004, in timpul mandatului premierului Adrian Nastase.

Negocierile au fost purtate de o delegatie condusa de ministrul de Finante de atunci, Mihai Tanasescu (un domn trecut pe la FMI si Banca Mondiala – n.m.). Din echipa de negociere a facut parte si actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

ROMANIA: Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a facut nicio notificare cu privire la vanzarea terenurilor catre straini, in vreme ce toate celelalte tari au notificat UE cu privire la interdictiile aplicate.

In Romania, persoanele juridice straine nu au niciul fel de restrictie la cumpararea de teren arabil si paduri, iar singura restrictie aplicata persoanelor fizice este preeptiunea vecinilor de lot la cumpararea terenului scos la vanzare. De asemenea, pot cumpara teren in Romania si apatrizii sau cetatenii non-UE daca au domiciul la momentul achizitiei intr-unul din statele UE.

Pana in prezent strainii detin cu acte, potrivit datelor APIA, 800.000 de hectare de teren arabil. In realitatea, in total, strainii detin cu acte sau fara intabulare aproximativ 4 milioane de hectare de teren arabil, respectiv 40% din suprafata arabila a tarii. La acesta suprafata se adauga mai multe milioane de hectare de paduri aflate deja in proprietatea strainilor.

Daca polonezii au stabilit distanta de la granite pana la care se poate face cumpararea de teren de catre straini la 150 de km, la noi aceasta cu greu s-a majorat de la 10 km la 20 km doar la presiunile Ministerului Apararii Nationale.

POLONIA: trebuie sa faci dovada ca ai rezidenta timp de 12 ani in tara pentru a putea cumpara teren arabil. Polonia a limitat cumpărarea terenurilor la 150 de kilometri de graniţă.

BULGARIA: Parlamentul a votat pentru extinderea până în 2020 a interdicţiei de vânzare de terenuri agricole către străini. Comisia Europeană a avertizat că aceasta reprezintă o încălcare a angajamentelor internaţionale ale Bulgariei şi că Sofia ar putea fi pasibilă de sancţiuni financiare. În perspectiva aderării la UE în 2007, Bulgaria a modificat Constituţia, ridicând interdicţia impusă străinilor de a achiziţiona terenuri agricole. Un moratoriu care expiră la 1 ianuarie 2014 a fost totuşi introdus şi parlamentarii au decis să-l prelungească până la 1 ianuarie 2020.

UNGARIA: noile norme europene privind vânzarea fără restricţii a terenurilor agricole ar trebui să fie aplicate începând cu data de 15 iunie 2014, însă Guvernul ungar încearcă să-şi protejeze terenurile agricole prin câteva măsuri drastice. Astfel, persoanele din Ungaria despre care se constată că sunt implicate în vânzarea de teren agricol ungar către străini vor fi pasibile de până la cinci ani de închisoare. “Terenurile agricole ungare vor fi deţinute de unguri”, a afirmat şi primul ministru Viktor Orban, după semnarea unui acord, la Budapesta, cu şeful Camerei agricole ungare. Guvernul ungar a decis, încă din luna aprilie, să ofere spre concesionare 200 de mii de hectare de teren arabil către agricultori, în cadrul unui nou program care se aplică parcelelor de teren care sunt în prezent închiriate prin contracte ce expiră până la 31 mai 2017. Scopul programului este consolidarea fermelor de familie, precum şi a celor mici şi mijlocii. Ungaria intenţionează să reducă ponderea fermelor mari la 20 la sută din terenul arabil total, faţă de 50 la sută în prezent. Prin aceste măsuri, legislaţia ungară încearcă să apere agricultura de speculaţii şi de “capital străin”. Se consideră că până la un milion de hectare de teren agricol din Ungaria au fost vândute deja în mod disimulat unor străini, menţionează publicaţia MTI.

ESTONIA: Guvernul Estonian a facut notificare catre UE, iar acum a prezentat un proiect de lege care prevede ca nu poti cumpara teren decat daca esti cetatean estonian.

GERMANIA: nu poti cumpara teren decat daca faci parte din economia Germaniei, adica daca faci dovada ca platesti taxe in republica federala. Germania face apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale – instrumente juridice de preemptiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public, legislatie nationala, dublata de regulamente locale, instrumente fiscale, instrumente structurale de amenajare funciara publica, instrumente financiare.

FRANTA: legislatia prevede că proprietarul nu poate face ce vrea pe terenul aflat in proprietatea sa, pentru că acesta face parte din patrimoniul naţional. Franta face apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale – instrumente juridice de preemptiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public, instrumente fiscale, instrumente structurale de amenajare funciara publica, instrumente financiare. In Franta, nu mai putin de cinci ministere trebuie sa-si dea acordul pentru incheierea unei tranzactii funciare. Dupa obtinerea acordului de la autoritatile centrale urmeaza aceeasi procedura pentru obtinerea acordului autoritatilor locale. Practic, toate aceste masuri fac aproape imposibila vanzarea terenurilor catre straini.

Sursa: www.roncea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like