0 0
Read Time:8 Minute, 41 Second

O anchetă care relevă formarea și ascensiunea directorului SRI și relațiile acestuia cu organizațiile lui Soros.

Nu sunt fan Liviu Dragnea dar nu pot sa nu-l citez si poate si asta l-a ajutat sa ajunga acolo unde este acum: “Eu am ceva cu Soros. Acest om, fundațiile și structurile pe care le finantează încă din 1990, a finanțat răul în România”. Este al doilea lider politic guvernamental din Europa, după premierul maghiar Viktor Orban care atrage atenția asupra activității organizațiilor finanțate de George Soros. Au urmat rușii, macedonenii și polonezii.

George Soros
George Soros

Îngrijorarea liderilor pare firească, pentru că Soros s-a aflat la originea unor destabilizări internaționale. Pe unele le-a recunoscut — de exemplu lovitura de la bursa londoneză din anii 90, dar și așa zisa revoluție de la Kiev, de fapt o lovitură de stat pe care Soros a susținut-o. Miliardarul a intervenit și în multe alte situații, unele dezvăluite de autorități, altele de presă. Ultima acțiune destabilizatoare a avut loc  la Forumul Economic Mondial de la Davos, acolo unde Soros a lansat un atac fără precedent împotriva lui Donald Trump și a noii administrații americane. În aceste condiții, în lumea întreagă se manifestă cel puțin o precauție la adresa organizațiilor lui Soros, în SUA s-a trecut la verificarea lor atentă, iar în Ungaria Orban dorește să le lichideze.

În acest context internațional, România face o excepție majoră și greu de imaginat — chiar șeful celui mai puternic serviciu special, SRI, Eduard Hellvig, este un produs marca George Soros. Iată cum formarea și cariera șefului SRI stau aproape integral sub semnul contestatului miliardar, fiind, după datele pe care le veți citi, parte a “răului finanțat de Soros în Românai”, apud Liviu Dragnea.

După absolvirea liceului, Hellvig a intrat la Universitatea Babeș Boliay, în 1993, la Facultatea de Științe politice, deși nu făcea parte dintr-un partid politic. În 1995, la doar 21 de ani, studentul Hellvig primește o bursă a Fundației Soros “pentru o Societate Deschisă”, finanțarea fiind pentru proiectul “Cine guvernează sau cine deține puterea în România?” — o lucrare care nu este de găsit în arhivele internet, dar care a fost, așa cum aminteam, finanțată.

În anul următor, studentul Hellvig este numit director de programe al Fundației Soros Cluj, fapt neobișnuit pentru cineva care nu era membru mai vechi al fundației, aspect neclarificat de Hellvig în declarațiile sale. Din informațiile noastre și din practica Fundației, beneficiarul unei burse trebuia să aibă minim un an vechime în organizație, iar un director minim doi ani, deci este de presupus că Hellvig a intrat în cercul lui Soros chiar de la terminarea liceului.

În același an, studentul devine director de programe al lui Soros, primește aceeași funcție în cadrul “Institutului de Analiză Politică” din Cluj, o instituție de negăsit în arhive, dar specifică pentru proiectele lui Soros. “Napoca News” descrie acest “institut” ca fiind “o fundaţie cu rolul de a promova şi a finanţa fundaţiile şi personajele care se afirmau împotriva valorilor naţionale, tradiţiilor şi bisericii ortodoxe şi care militau pentru autonomia Transilvaniei sau recuperarea de către Ungaria a unei părţi din această provincie istorică”.

În anul umător, 1997, de-abia absolvent de științe politice, Hellvig pare că renunță la politică sau civism și devine… broker. Își ia licența de la BVB, dar ciudat, printre studiile menționate în diferite surse — inclusiv pe site-ul Camerei Deputaților — nu se menționează un curs care să-i fi dat dreptul să obțină licența, ci doar obținrea licenței. Și, interesant, Hellvig devine broker la TVM S.A., (Tranzacții Valori Mobiliare S.A), o firmă de brokeraj deținută, printre alții, de Dinu Patriciu și de Verestoy Attila, secretar al Comisiei de supreveghere a SRI chiar de la instalare. De menționat relația dintre Verestory și Geroge Soros, via Rudas Erno, diplomat maghiar expulzat din România, descris de generalul SRI (R) Aurel Rogojan “conducătorul rezidenţei de informaţii din România” (“Spionajul maghiar în România” edituar Elion, 2007, Bucureşti). Un alt aspect interesant al TVM S.A., firma la care a lucrat Hellvig până în 1998, este acela că prin ea s-a făcut tranzacția cu acțiuni Rompetrol acuzată de manipulare a Bursei, în urma căreia au fost pronunțate condamnări la închisoare — cea mai celebră fiind aceea a ziaristului și senatorului Sorin Roșca Stănescu. Întrebarea firească este ce activitate a prestat Hellvig la controversata TVM, în condițiile în care nu poate proba pregătirea în domeniul de activitate declarat?

În acest timp, mai bine zis în 1997, Hellvig scrie câteva articole în “Sfera Politicii”, o revistă finanțată de fundatia „Societatea Civilă” și Institutul de Cercetari Economice și Politice”, unde au semnat cam toate figurile societățile civile menționate în finanțările Soros — iar ca detaliu minor, tânărul autor se semnează cu numele “Hellwig”, cu “w”, nu cu “v”. De menționat că activitatea celor două ONG este foarte greu de identificat prin cercetarea expusă de sursele publice online.

În anul următor Hellvig, tânărul broker, se reîntoarce în politică renunțând brusc la brokeraj — și devine consilier politic al lui Horia Rusu, regretatul lider liberal. Totuși, din nou surpinzător, consilierul politic al experimentatului politician nu devine membru al PNL. Este de menționat că Horia Rusu a făcut parte din grupul Patriciu și a promovat diverse inițiative civice — printre care controversata Proclamație de la Timișoara, incluzând controversata “lege a lustrației” contra foștilor activiști ai PCR, o altă idee menționată în analiza activității fundațiilor finanțate de George Soros.

În 1999, Eduard Hellvig a devenit și absolvent al Şcolii de Vară organizată de Centrul de Studii Post-Comuniste, Universitatea Maryland College Park şi Centrul de Studii Post — Comuniste şi Fundaţia Soros, conform declarației depuse la Camera Deputaților.

Între 1999 și 2000 Hellvig a fost consilier al ministrului de Interne Dudu Ionescu, acesta din urmă un alt beneficiar al fondurilor Soros în caliatatea sa de membru al Consiliului de Administrație al Institului de Politici Publice, ONG finanțat de Soros și unul dintre principalele instrumente de presiune asupra suprastructurii (politice) române. Interesant este că, la ora actuală, Dudu Ionescu este consilierul președintelui Iohannis pe probleme de securitate și șef, de facto, al Comunității Naționale de Informații, având la dispoziție datele de la SRI, SIE și celelate servicii. Dudu Ionescu este și nașul de cununie al lui Hellvig.

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

În 2000, Hellvig devine consilierul — sau chiar șeful staff-ului de campanie, după unele surse — al lui Mugur Isărescu, candidat independent la președintia României. Ce legătură este între Isărescu și Soros, aceasta va face obiectul unei alte analize, deocamdată să consemnăm doar  curiozitatea ca un tânăr de numai 26 de ani să îl consilieze pe unul dintre cei mai experimentați oameni de stat din România, poate chiar din Europa.

Între 2001 și 2003, conform propriei declarații, devine director general al “Institutului de Studii Sociale”, o altă “instiuție” de urmele căruia nu am reușit să dăm. Cel puțin ciudat ca, în CV, un director al SRI să aibă atâtea date imposibil de confirmat.

În 2003 începe studiile la Școala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) Bucureşti, și în același an se înscrie pentru prima dată într-un partid, alegând, ciudat pentru un tânăr apropiat de liberali, țărăniști, lustrație și Soros — partidul lui Dan Voiculescu, Partidul Umanist Român.

Tot în 2003 atunci îl regăsim consilier al lui Petru Filip, primar al Oradei și influent senator PD și PSD de Bihor. Între 1997 și 2000, Filp a fost, conform propriei declarații de la Senat, “consultant pentru România pe probleme de administrație locală” al Urban Institute,Washington D.C., “un think tank liberal de prim rang” așa cum îl descrie presa americană, cel puțin finanțat de Soros Open Society, iar după alte sursechiar înființat de Soros.

În 2004 tânărul consilier politic Hellvig, fost broker, este numit director executiv al Sintezis Romania, una dintre cele mai puternice firme de retail birotică și software, ne întrebăm care o fi fost justificare profesională? Dar, Eduard păstrează puțin timp funcția, pentru că, în același an este ales deputat pe listele pe listele uniunii PSD+PUR. Fără legătura cu studiile și experiența profesională, este numit secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și devine membru al Adunării Parlamentare NATO. Dar în parlament are o prezență și o activitate modestă, fără ieșiri la dezbateri, cu un număr la fel de modest de declarații sau interpelări. În plus, din declarațiile sale nu transpare nimic din importanța funcțiilor avute și a comisiei din care face parte, ci par mai degrabă încercări de exprimare ale unui tânăr timid și timorat.

În 2008 trece la PNL, unde, în ciuda prestații slabe și a prezenței cel mult discrete din Parlament, Hellvig devine principalul colaborator al președintelui nou ales Crin Antonescu, al cărui șef de campanie este în 2009. Începe o carieră fulminantă, în 2011 este ales secretar general al PNL, după care devine abonat la cele mai importante funcții în guvern, fără a fi apărut între timp noi argumente profesionale.

În 2012 este numit ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cel mai râvnit portofoliu guvernamental, este ales deputat în 2012, apoi europarlamentar în 2014, iar în 2015 președintele Iohannis îl numește șef al principalului serviciu de informații, SRI.

De menționat că, între timp, și-a completat studiile urmând diverse cursuri legate de NATO, la Colegiul Naţional de Apărare şi la Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall”, Germania. În 2009 obține titlul de doctor în științe politice la SNSPA, decan fiind Cristian Pârvulescu, una dintre personalitățile finanțate de fundațiile lui Soros.

Acestea sunt principalele date din biografia lui Eduard Hellvig, am omis din această analiză problemele care le-a avut cu ANI, încurcăturile legale ale fratelui său și cariera diplomatică greu de justificat a acestuia, chestiuni de familie, angajări de persoane dubioase în ministere,  etc.; cu alte cuvinte, am încercate să ne menținem pe relația lui Hellvig cu organizațiile lui George Soros. Din câte reiese din analiză, România are în fruntea principalei forțe de asigurare a securității informative un director creat și avansat în, prin și datorită relațiilor cu organizațiile lui George Soros, poate cea mai controversată persoană din lume actualmente, considerat un destabilizator de prim rang și un pericol. În acest sens, am citat reacțiile liderilor Ungariei, Poloniei, Macedoniei, Rusiei, dar mai ales al fostului “lider a lumii libere”, Donald Trump.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like