0 0
Read Time:5 Minute, 12 Second

Notă privind convorbirea dintre general-locotenent Ilie Ceauşescu, adjunct al ministrului Apărării Naţionale  şi contraamiralul Mihailov, ataşatul militar în România.

Întâlnirea are loc la Ministerul Apărării Naţionale. La discuţii participă: generalul-locotenent Ilie Ceauşescu, viceamiralul Ştefan Dinu (şeful DIA), colonelul Dumitru Mircea şi locotenent-colonelul Gheorghe Lungu din partea română, contraamiralul G.A. Mihailov, genarulul-maior G.N. Bociaev (locţiitorul comandantului-şef al Forţelor Armate Unite ale Tratatului de la Varşovia la Bucureşti) şi locotenent-colonelul Masiuk  (translator).

Ilie Ceauşescu face cunoscut că despre situaţia actuală din  România au fost informate toate oficiile diplomatice din ţară; astăzi  se va anunţa un nou guvern; Uniunea Sovietică să dea dovadă de  multă reţinere; România nutreşte sentimente de prietenie faţă de Uniunea Sovietică şi de celelalte state socialiste; românii au fost întotdeauna internaţionalişti; cercurile imperialiste au organizat un complot internaţional, cu scopul de a distruge socialismul, de a abate România de pe calea construirii unei vieţi noi, de a o scoate din sistemul socialist şi din Tratatul de la Varşovia.

Gen.-lt. Ilie Ceauşescu:

Ţara noastră, membră a Tratatului de la Varşovia, rămâne fidelă a acestui Tratat şi tuturor acordurilor internaţionale, pe care le va respecta întocmai.

Poporul român aşteaptă multă înţelegere de la Uniunea Sovietică. Sunt încercări din partea cercurilor imperialiste din RFG, SUA, Franţa şi alte state capitaliste, precum şi din partea unor cercuri din Ungaria, de a destabiliza situaţia. Românii au sprijinit Revoluţia Socialistă din Octombrie, au manifestat solidaritate cu Uniunea Sovietică atunci când era singură. PCR a fost un prieten sincer al Uniunii Sovietice. Aceeaşi prietenie sinceră a fost manifestată şi după cel de-al Doilea Război  Mondial.

Rugăm Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, statul sovietic, poporul, Armata sovietică să dea dovadă de multă înţelegere şi să ne sprijine în aceste momente de confuzie; să transmiteţi tovarăsului ministru Iazov,  tovarăşului Lizicev, şeful Direcţiei Principale Politice a  Armatei şi flotei sovietice, rugămintea de a face uz de influenţa pe care o au, în virtutea bunelor înţelegeri pe care le-am avut. Să informeze bine, corect, pe tovarăşul Gorbaciov cu aceste probleme, să se folosească de influenţa mare pe care o au ei şi tovarăşul  Gorbaciov pentru ca elementele ostile socialismului să nu atenteze la munca poporului român. Elementele reacţionare să nu profite de acest moment critic pentru a-şi atinge scopurile de a destabiliza economia. Aştept mult de la poporul sovietic şi am convingerea că vom găsi înţelegere.

Mulţumesc anticipat ministrului Apărării, general de armată Izov, şi generalului de armată Lizicev şi, prin ei, conducerii partidului şi statului sovietic, pentru înţelegerea şi sprijinul pe care îl aşteaptă poporul român de la Uniunea Sovietică.

Vă mulţumesc şi dumneavoastră că v-aţi deplasat până aici. Dacă se poate, să comunicaţi aceste opinii conducerilor dumneavoastră.

Contraamiral Mihailov:

Suntem oarecum informaţi despre situaţie. Ştim din informaţiile oficiale ce s-a întâmplat la Timişoara, că s-a declarat starea de necesitate  în ţară.

Lt.-col. Masiuk:

S-a comunicat şi în legătură cu ministrul Apărării Naţionale.

Contraamiral Mihailov:

Generalii Guşă şi Stănculescu sunt la Bucureşti?

(În  acest timp, gen.-lt. Ilie Ceauşescu iese din sală, chemat.)

Viceamiral Ştefan Dinu:

Vin spre Bucureşti.

Gen.-mr. Bociaev:

Si în faţa Ministerului Apărării Naţionale este multă lume.

Contraamiral Mihailov:

Când s-a întâmplat cu ministrul Apărării Naţionale?

Viceamiral Ştefan Dinu:

Nu ştim.

Contraamiral Mihailov:

Era acasă?

Viceamiral Ştefan Dinu:

Se găsea în clădirea CC al PCR. Nu ştim când s-a întâmplat

Contraamiral Mihailov:

Agenţiile occidentale vorbesc despre existenţa a mii de jertfe.Aveţi cifre aproximative privind morţii şi răniţii?

Viceamiral Ştefan Dinu:

Nu lucrez în acest domeniu, nu ştiu care este cifra. S-a spus caă sunt victime, crime, probabil sunt jertfe mai multe, dar nu ştim câte sunt. Probabil se vor clarifica. Fiecare poate să spună despre o manifestaţie că a participat un număr mai mare sau mai mic de oameni. Eu nu am văzut acum, de pildă, câţi oameni sunt în faţă Ministerului Apărării Naţionale. Câţi sunt?

Contraamiral Mihailov:

20-30 de oameni, poate mai mulţi.

Viceamiral Ştefan Dinu:

Mai sunt şi mulţi curioşi, care se interesează ce se întâmplă.

Gen.-mr. Bociaev:

Pentru asigurarea stării de necesitate va participa şi Armata?

Viceamiral Ştefan Dinu:

Armata stă în cazărmi, în alarmă, potrivit legii.

Gen.-mr. Bociaev:

Probabil, pentru impresionarea demonstranţilor.

Viceamiral Ştefan Dinu:

Până acum s-au luat măsuri de apărare a obiectivelor. (în acest timp reintră în sală gen.-lt. Ilie Ceauşescu.) Gen.-lt. Ilie Ceauşescu:

Ţările socialiste au acţionat disparat, sperăm că viaţa va merge înainte. Cred că Uniunea Sovietică nu va permite cercurilor socialiste să întroneze modul de viaţă imperialist.

(Din nou, gen.-lt. Ilie Ceauşescu iese, chemat.)

Viceamiral Ştefan Dinu:

După prevederile stării de necesitate, unităţile militare pot trece la apărarea  obiectivelor de stat, dacă demonstraţia este violentă. În Bucureşti au fost câteva situaţii de violenţă. Acum, unităţile militare se retrag în cazărmile lor. Sigur, sunt şi elemente rău-voitoare, care se dedau la  furt, spargeri – elemente degradate. Sunt asemenea elemente şi in situţii normale. Răufăcători şi pe timpul cutremurului au fost. Deocamdată, în Bucureşti, manifestaţia este paşnică.

Contraamiral Mihailov:

Am vazut cum unităţile pleacă din centrul oraşului.

Viceamiral Ştefan Dinu:

Merg mai încet, nu pot ieşi repede. Nu există o ameninţare la adresa Armatei şi invers.

Gen mr. Bociaev:

Atitudinea populaţiei faţă de militari este normală. Maşinile se întorc în cazărmi, militarii sunt salutaţi. După Constituţie, cine poate forma un nou guvern?

Viceamiral Ştefan Dinu:

Marea Adunare Naţională, iar între sesiuni – Consiliul de Stat.

(Reintră în sală gen.-lt. Ilie Ceauşescu.)

Contraamiral Mihailov:

Se intrevede o şedinţă extraordinară a Consiliului de Stat, vreo  plenară a CCal PCR?

Gen.-lt. Ilie Ceauşescu:

Vom afla. Pot fi schimbări în conducere. Vom urmări situaţia.

(Primirea se încheie precipitat.)

Cele două ieşiri din sală ale lui Ilie Ceauşescu se explică prin chemarea sa la telefon; prima dată a fost informat că fratele său, ,Nicolaie Ceauşescu, a părăsit clădirea CC al PCR cu elicopterul, iar a doua oară a fost sunat chiar de acesta, de la Snagov. Prăbuşirea abruptă a regimului explică şi încheierea precipitată a discuţiei dintre Ceauşescu şi sovietici, precum şi anularea întâlnirii pe care generalul o planificase la ora 13.00 cu reprezentanţii Ambasadei Republicii Populare Chineze.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like