0 0
Read Time:6 Minute, 51 Second

La sedința de investire a Cabinetului Ungureanu de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu, presedintele României, declara euforic( stia el de ce):

“În echipa premierului se află numai ministrii, care la Revoluție aveau între 11 ani și 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului că a venit timpul schimbării în clasa politică”(obosiți de fraudarea poporului român timp de 22 de ani, șmenarii bătrâni sunt înlocuiți cu odraslele lor mai tinere, dar bagheta dirijorală rămâne tot la Zeus).

 Imperiul nevăzut din spatele lui Bogdan Drăgoi

Vă mai amintiți pentru ce s-a iesit în stradă în decembrie 1989 ? Pentru libertate am crezut cu toții, mai puțin cei ce au orchestrat și deturnat acele idealuri, iar unii ne-au mai și împușcat. După ce ne-au evaluat și au ajuns la concluzia că suntem ‘mulți dar proști’ au început să ne fure. Ne-au îmbrobodit că economia este un ‘morman de fiare vechii’, că ‘proprietatea întregului popor’ este o noțiune ‘ceaușistă’ fără substantă, iar ei ca reprezentanți ai poporului, iau în proprietate averea țării.

Adriean Videanu
Adriean Videanu

La Revoluție Bogdan Drăgoi actualul Ministru al Finanțelor avea 9 ani iar tatăl său, Dan Drăgoi, avea 36 și era maior, azi general în rezervă.

Imediat după decembrie 1989, Dan Drăgoi a fost secretar de stat la Ministerul Economiei/Industriilor în guvernele Roman și Stolojan, fiind adus în acest post de g-ralul (r) Victor Athanasie Stănculescu – devenit ministru în primele guverne post-revoluționare.

Ulterior, Stănculescu și Drăgoi au intrat în afaceri, reprezentând în România interesele grupului Balli. Dan Drăgoi a fost director în firmele Sidex International Ltd. (Londra) și Dundee Ltd (Dublin) – ambele au parazitat combinatul Sidex Galați (când aparținea statului). Dan Drăgoi a fost adjunctul lui Victor Athanasie Stănculescu ca secretar de stat la Ministerul Economiei în perioada 16 octombrie – 8 noiembrie 1991. Instituția abia se crease prin reorganizarea Comitetului de Stat al Planificării

În deceniul care a urmat, Bogdan și-a dublat vârsta, iar Drăgoi-senior a făcut afaceri cu statul prin companii-paravan înființate dincolo de Canalul Mânecii.

Mai târziu, Bogdan s-a lansat în business pe rampa deja construită de Dan Drăgoi. Acum, tânărul a ajuns ministru, iar tatăl sau – bogat. Sistemul de relații de care dispun cei doi Drăgoi se reflectă în afacerile lor.

Bogdan Drăgoi și Raymond de Rubeis
Bogdan Drăgoi și Raymond de Rubeis

Oțel românesc și șampanie frantuzească

August 2008. București. Clubul Fratelli. Atmosfera de fițe. Cu un trabuc cubanez în gură, sărbătoritul Raymod De Rubeis executa sticle de sampanie, iar Bogdan Drăgoi este unul dintre invitații săi de seama. Fac poze împreuna, cu familia, se țin tovarașește de după umeri. Sunt prieteni. Dar și parteneri de afaceri.

Afaceristul expat, Raymond De Rubeis s-a intersectat cu familia Drăgoi la Londra în anii ’90. Atunci, De Rubeis lucra pentru grupul Balli. Iar grupul Balli era reprezentat în România de Dan Drăgoi, tatal actualului ministru. Casa de comerț controlată de frații Alaghband, de origine iraniană, avea interese majore în Carpați – țintind industria metalurgică. În cartierul general al Balli, nu departe de Hyde Park, se puneau la punct strategiile de căpușare sau preluare a combinatelor romanești de stat. Prima lovitura s-a dat la Galați, pe malul Dunării, printr-o companie înființată în Londra, pe malul Tamisei.

Gheorghe Ionescu (Bebe)
Gheorghe Ionescu (Bebe)

Un dolar de la fiecare

Una dintre afacerile familiei Drăgoi a costat fiecare roman un dolar. Decontul a avut loc în 2007, dar lovitura a fost dată cu zece ani mai devreme prin firma londoneză Sidex International Ltd. Compania a funcționat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea combinatului Sidex Galați, dar și ca intermediar pentru exporturile acestuia.

Printre directorii firmei au figurat Dan Drăgoi (tatăl ministrului de Finanțe), Gheorghe Ionescu (tatăl logodnicului Elenei Băsescu) și Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Firma engleza era impărțită de grupul Balli (60%) și de combinatul Sidex-Galați (40%). Compania Sidex International Ltd. fondată în Londra, în septembrie 1997, are sediul pe Stanhope Gate 5.

Este, de fapt, o căsuță poștală în cartierul general al Balli Group, acolo unde funcționează toate firmele din holding și unde locuiesc managerii.

Trei dintre directorii firmei au fost Dan Drăgoi (tatăl actualului ministru al Finanțelor), Gheorghe Ionescu (tatăl logodnicului Elenei Băsescu) și Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Sidex Internațional Ltd. era controlată de grupul Balli (60%) și de combinatul Sidex-Galați (40%).

Lakshmi Mittal
Lakshmi Mittal

Căpusa și colapsul.

Imediat după înființare, compania londoneză a preluat mare parte din activitățile comerciale ale combinatului din Galați. După modelul clasic de „căpușare”, Sidex Internațional Ltd. a funcționat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea colosului de stat, dar și intermediar pentru exporturile acestuia. Aranjamentul durează doi ani și ceva, după care afacerea intră în blocaj. În 1999, combinatul gălățean ajunge în situația în care nu-și mai poate plăti datoriile către băncile străine și nici comisioanele către Sidex International Ltd. Întreprinderea pierdea 1 milion de dolari pe zi. Datoriile revendicate de bănci și firma londoneză cumulau, în 1999, peste 100 de milioane de dolari. După doi ani de dispute, Sidex International Ltd. se adresează Curții Internaționale de Arbitraj de la Londra pentru a obține aproximativ 50 de milioane de dolari de la societatea gălățeană. Litigiul cu firma londoneză afectează și negocierile dintre statul român și holdingul Mittal, patronat de magnatul Laskhmi Mittal. Pentru a prelua Sidex, Mittal pune atunci condiția să plătească doar o treime din prețul de vânzare al combinatului siderurgic: adică 25 milioane de dolari. Restul banilor, până la 77 de milioane de dolari, ar urma să fie vărsați de noul proprietar abia după ce întreprinderea gălățeană câștigă procesul la Londra. Ceea ce nu se întâmplă.

Dan Drăgoi se retrage în iulie 2002 din poziția de director al Sidex International Ltd – Londra. Ce rămâne în urmă: o căsuță poștală din Londra care câștigă zeci de milioane de dolari dintr-un contract păgubos de tip „căpușă” și un litigiu internațional care faultează privatizarea strategică a combinatului din Galați. În ceea ce-l privește pe Gheorghe Ionescu, fostul director FPS – acesta a ieșit din actele companiei londoneze în iunie 2000, la un an după ce întreprinderea de stat a intrat în incapacitate de plată.

 49,3 Milioane USD.

În 2005, „căpușa” fondată de Dan Drăgoi și partenerii săi are câștig de cauză. Soluția Curții Internaționale de Arbitraj este favorabilă firmei Sidex International Ltd. în baza contractului încheiat în dezavantajul societății de stat. Și astfel, offshore-ul primește dreptul să execute combinatul siderurgic pentru suma de 49,3 de milioane de dolari. Drept urmare, Mittal plătește banii direct către firma din Londra, dar clauzele din contractul de privatizare îi dau dreptul să-i recupereze de la statul român. Iar statul se execută. În lunile care urmează, AVAS (fostul FPS) negociază cu Mittal stingerea obligațiilor combinatului, la pachet cu alte pierderi anterioare privatizării – toate consemnate într-un raport de audit întocmit de PricewaterhouseCoopers. În martie 2007, guvernul român anunță că a ajuns la un acord cu Mittal ca AVAS să plătească 24 de milioane de dolari în contul datoriilor către Sidex International Ltd. (Londra) și al celor constatate de auditor. Suma pe care Mittal o primește astfel nu diferă foarte mult de cea pe care același holding a plătit-o direct pe acțiunile combinatulului Sidex: acea primă tranșă de 25 de milioane de dolari. Restul banilor (49,3 de milioane) a fost înghițit de compania engleză ai cărei directori au fost doi tați influenți: cel al ministrului de finanțe și cel al iubitului Elenei Băsescu.

Combinatul Sidex Galați
Combinatul Sidex Galați

Actul final.

În septembrie 2011, la cinci ani după ce a încasat cei 43,9 milioane de dolari pe spatele combinatului gălățean, compania Sidex International Ltd. a intrat în dizolvare voluntară. Documentele obținute de RISE Project arată că singurele activități ale firmei de lângă Hyde Park au fost cele legate de combinatul din Galați. Plus litigiile aferente. Ministrul Finantelor, Bogdan Drăgoi, susține că în 2001 era student și că nu poate comenta pe marginea unor afaceri sau negocieri la care el n-a participat.

 Sursa : ACTMedia Phone

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like