1 0
Read Time:15 Minute, 24 Second

László Tőkés s-a născut la 1 aprilie 1952, în municipiul Cluj, în familia lui István Tőkés, pastor reformat și profesor la Institutul Teologic Protestant din Cluj, și al lui Erzsébet Vass. A urmat la rândul său studiile teologice la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca (1971–1975).

Actualul vicepresedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes, pe langa faptul ca se afla intr-un rasunator proces de divort pentru adulter, a mai si actionat in judecata un ziarist roman Jurnalistul Florin Budea, incercand sa obtina condamnarea acestuia pentru simpla reproducere a unei marturii legata de trecutul sau intunecat. Este vorba de relatia lui Tokes cu Securitatea, certificata in ultimii 21 de ani de documentele aparute in presa, dintre care nu lipseste Angajamentul sau olograf, si stabilita clar de Tribunalul Bucuresti in urma cu 10 de ani, in faimosul proces pe care pastorul Laszlo Tokes (foto stanga) l-a pierdut cu jurnalista britanica Alison Mutler (foto dreapta) si institutia internationala de media Associated Press.

Paradoxal, asa este: Laszlo Tokes, “eroul revolutiei” si actualul vicepresedinte al Parlamentului European, a colaborat atat cu Securitatea cat si cu serviciul secret comunist maghiar, impotriva Romaniei. Conform informatiilor intrate in posesia portalului Ziaristi Online, Laszlo Tokes – “Kolozsvari” si-a facut antrenamentul pentru activitatea informativa in familie. Astfel, atat tatal Tokes cat si fiii, se aflau in reteaua coordonata de spionul maghiar Rudas Erno. “Pe la inceputul anilor ’80, Szocs Geza conducea activitatea Biroului de Presa pentru Transilvania, organizatie clandestina, in fapt o agentura a serviciului de spionaj maghiar in tara noastra. El si-a atras mai multi colaboratori, printre care Imre Andras, editand, tot clandestin, o publicatie cu obiective revizionist-separatiste: “Ellenpontok” (“Contrapunct”). Asistenta materiala si de specialitate a asigurat-o Budapesta, respectiv serviciul de spionaj maghiar de care apartinea Biroul de Presa pentru Transilvania. Reteaua subversiva avea un nucleu in familia Tokes – tatal, impreuna cu fii: Laszlo, pastorul, si Istvan, inspector general pentru invatamant in judetul Harghita. Un alt nucleu functiona in jurul familiei Kovacs Ara Attila din Oradea. Securitatea (UM 0110) le-a urmarit indeaproape activitatea, constatand ca unii ofiteri ai spionajului maghiar, acoperiti ca diplomati la ambasada Ungariei din Bucuresti si consulatul din Cluj Napoca, erau amestecati in dirijarea retelei si beneficiau de “rodul” activitatii acesteia. Tezele programatice ale activitatii subversive conduse de Szocs Geza erau in consens cu cele sustinute de exponentii iredentismului budapestean si mondial, vehiculate in prezent cu si mai mare virulenta. Szocs si ceilalti membri ai retelei au fost cercetati de organele de securitate, facand marturisiri complete – mai ales domnul Szocs – asupra propriei activitati, precum si a “coechipierilor”. Declaratiile olografe ale acestora confirma cele anterior mentionate. Pe cat e de grozav acum domnul Szocs, pe atat de lamentabil a fost in ancheta. Ceausescu, dorind evitarea unor acumulari in relatiile, si asa tensionate, dintre Ungaria si Romania, a dat dispozitie de “stingere” a cazului prin trimiterea in strainatate a persoanelor implicate. Toti membri retelei Biroul de presa din Transilvania au parasit Romania, cu exceptia membrilor familiei Tokes, inclusiv a pastorului care mai avea de jucat o carte aici” se afirma in informarea primita de Ziaristi Online.

Trecutul nu se prescrie: presa de la Bucuresti l-a deconspirat pe Tokes din anii ’90

Dar deconspirarea lui Laszlo Tokes in presa centrala dateaza, dupa cum am amintit, din anii ’90. In saptamanalul “Tinerama”, Max Banus si Ioan Itu sunt primii care i-au publicat la Bucuresti si Angajamentul si cateva Note informative, de care, insa, CNSAS nu a tinut cont. Posibil ca tocmai de aceea Laszlo Tokes a insistat sa-l dea in judecata pe ziaristul oradean, pentru a castiga procesul in provincie, chiar in orasul fostului sau scaun” episcopal, si a se prevala in viitor de o noua hotarare pentru a-si spala trecutul. O sa reproducem din “Tinerama” anilor ’90 cateva randuri, edificatoare:

“Pro forma:  S-au identificat si facut publice documentele esentiale care dovedesc ca Laszlo Tokes, la 11 septembrie 1975, lasa  judecatii istoriei urmatoarea consemnare olografa: “Constient de faptul ca prin atitudinea si comportarea mea am adus atingere securitatii statului  ma angajez  ca pe viitor sa fiu un cetatean loial regimului din R.S.R.”. De facto:  Informatorul “Laszlo Kolozsvari“ a furnizat informatii in temeiul carora anumite persoane, inclusiv cetateni ai altor state ( Klass Eldering, Ida Eldering, Lajos Gudor, Ioszef  Demeter, Laszlo Ferenczi, Sandor Farkas, Ioszef Otvos, Tamas Jenci, Noemi Szebeni, Laszlo Vetesi, Sandor Gede s.a.) au facut obiect al unor masuri de prevenire a activitatilor de natura a prejudicia securitatea statului roman”. (“Tinerama”, nr.210, 21-27 decembrie 1994, director Max Banus). In luna noiembrie a anului trecut “Cotidianul” a publicat o documentare in extenso a Cazului Tokes, in care se afirma ca a fost si informator al Securitatii si agent strain, pasibil de pedeapsa pentru tradare. Si cu toate acestea, “Cotidianul” nu a fost dat in judecata.

Asa cum bine a observat si jurnalistul Florin Budea, la fel de grav este ca, astazi, actualul vicepresedinte al Parlamentului European, se preteaza la uzitarea de falsuri in instanta, prezentand documente inventate si, potrivit altor surse din instanta oradeana, aducand drept o “dovada” in sprijinul sau prima hotarare din procesul cu jurnalista britanica Alison Mutler, de la Judecatoria Bucuresti, favorabila lui Tokes dar fata de care Associated Press a facut recurs castigand procesul in instanta superioara.

Iata Stire AP din  Nov. 6, 2001, in original:

The Associated Press wins libel case filed by ethnic Hungarian bishop

BUCHAREST, Romania (AP) _ The Associated Press has won a libel case brought by a cleric whose opposition to former dictator Nicolae Ceausescu sparked the 1989 anti-communist revolution. The Bucharest Tribunal acquitted AP correspondent Alison Mutler and the AP on charges of libel, and ordered that no damages be paid to Bishop Laszlo Tokes, an ethnic Hungarian who had sued the news cooperative over a story from June 1998. Monday’s ruling is final. Tokes filed suit after the AP reported about a statement from him saying he had been forced to collaborate with the feared secret police, the Securitate, during the communist regime. Tokes did not deny having made written statements to the Securitate but took issue with what he said was the implication of the report that his actions were harmful to others. The outcome was widely hailed by the media in Romania, where press freedom is fragile. Although hundreds of libel cases are filed every month, this was the first to involve an international news organization. “It is a landmark decision at home and abroad … a natural decision which corresponds to international legislation regarding freedom of expression,” the Romanian daily Ziua said Tuesday. In March, a lower court acquitted Mutler and the AP of libel but ordered 700 million lei (dlrs 22,000) to be paid to Tokes as moral damages. The ruling was criticized by Western observers and the Romanian media, who feared it could lead to a restriction of press freedoms. “The AP was always convinced that its coverage was accurate and fair. We are gratified to be supported in this by the Romanian court,” said Stephen H. Miller, AP’s Berlin-based chief executive for operations in Central and Eastern Europe. No reaction was immediately available from Tokes, who is bishop of the Reformed Church and the honorary chairman of the party that represents the interests of Romania’s 1.6 million ethnic Hungarians (UDMR).

Dupa cum este foarte clar, atat corespondentul Associated Press, Alison Mutler, cat si agentia de presa au fost achitati de acuzatia de calomnie. Totodata, reiese foarte clar ca Tokes nu a mai putut evita adevarul si, la confruntarea cu documentele depuse la Dosar, a fost silit sa admita ca a scris Note informative pentru Securitate. Ce mai observam? Ca prima hotarare, a Judecatoriei, prin care Alison era achitata dar Agentia era obligata sa plateasca “daune morale” de 700 milioane lei (cei 70.000 de azi) a fost criticata de observatori externi, care se temeau ca aceasta decizie judecatoreasca ar putea duce la restrangerea libertatii presei in Romania. Cu toate acestea, Laszlo Tokes revine dupa 10 ani, de data aceasta dintr-o functie si mai inalta decat aceea de presedinte de onoare al UDMR, si incearca sa dea o noua lovitura libertatii presei din Romania. Absurdul situatiei – probabil necunoscuta inca la nivelul Parlamentului European – este ca acum, in noua sa incercare de a-si albi trecutul, ataca presa din pozitia celui care ar trebui sa o apere, ca garant al libertatii de expresie la nivel european.

In 2001, cand a pierdut primul proces, Tokes lasa sa se inteleaga pe la colturi ca de vina sunt regimul Iliescu si justitia corupta romaneasca, tributara Securitatii. Pana nu demult, Laszlo Tokes acuza tot Securitatea de raspandirea informatiei ca se afla in curs de divort, contestand-o vehement. Astazi, toata mizeria casniciei sale ratate, in care si-a inselat si terorizat sotia cu brutalitate, in calitate de “pastor”, a devenit publica, odata cu cererea de divort a doamnei Edith Tokes.  Oare pe cine va mai invinovati Tokes cand va pierde si acest proces de presa, in conditiile in care la putere in Romania este formatiunea reprezentativa a maghiarilor si aliatul sau fidel, PD-L? Tot Securitatea? Jurnalistul Florin Budea a fost militar in termen in perioada revolutiei. Si-a pus viata in joc pentru apararea “idealurilor revolutiei”, ulterior confiscate, de agenti ca Tokes si Iliescu. Astazi arma sa este scrisul liber. Laszlo Tokes, “eroul-spion”, vrea sa-i confiste si aceasta libertate.

Victor Roncea

Vom reveni, negresit, asupra acestui subiect, urmarind evolutia cazului. Pana atunci, iata marturia care l-a pus pe jar pe episcopul-turnator, insotita de documente privind colaborarea vicepresedintelui Parlamentului European cu Securitatea si serviciul secret al Republicii Populare Ungaria:

Chitanta lui Tokes catre AVO
Chitanta lui Tokes catre AVO

„Tőkés, angajatul Securității”

„Ghimpele de Bihor“ a intrat în posesia unui document care repune în discutie complicatele relatii ale actualului europarlamentar Tökés László cu fosta politie politica, celebra Securitate a lui Ceausescu.

Uimitor, socant, caragialesc… sunt numai câteva dintre superlativele ce pot fi puse alaturi de documentul aflat în posesia redactiei „Ghimpele de Bihor“. Materialul e o relatare a câtorva momente din activitatea unui colonel de Securitate, acum în rezerva.

Florin Budea

De departe, cea mai spumoasa evocare este cea legata de fostul episcop reformat de Oradea Tökés László, azi parlamentar european. Ofiterul de informatii, fost comandant USLA, însarcinat pentru o vreme cu supravegherea activitatii bisericilor maghiare, spune raspicat: „Tökés László a fost numit preot la Timisoara de fosta Securitate”.

Agentura de plasare

Iata ce scrie despre Tökés László în textul semnat de fostul colonel de securitate. „Fiind primit preot reformat în cadrul Episcopiei Reformate de Cluj, unde tatal sau, Tökés Stefan, a fost vicar, deci al doilea om dupa episcop, ca urmare a unor preocupari straine de biserica reformata, conducerea episcopiei a hotarât, din proprie initiativa, scoaterea lui în afara bisericii reformate. Ca urmare, acesta a început sa acuze ca el este victima regimului, si nu a bisericii, reclamând permanent în strainatate ca, în România, el este singurul preot somer. Pentru a rezolva acest caz, care ajunsese în gura strainatatii la acea vreme, secretarul CC (n.r. – Comitetului Central al PCR), Coman (n.r. – Ioan), ce raspundea si de Securitate, da ordin generalului Vlad Iulian sa rezolve cu Inspectoratul de Securitate Bihor încadrarea lui Tökés László într-o parohie din cadrul Episcopiei Reformate de Oradea, care avea 7 judete subordonate religios, episcop fiind Papp László, fost deputat MAN (n.r. – Marea Adunare Nationala) pâna în decembrie 1989, fost coleg de facultate cu tatal lui Tökés. Am fost sa rezolv încadrarea lui Tökés László ca preot la o parohie a Episcopiei de Oradea. În cele trei vizite pe care le-am facut fostului episcop reformat de Oradea, Papp László, cu rugamintea de a-l primi pe Tökés László, acesta nu a cedat, spunându-mi ca eu nu-l cunosc bine, si asa era, personal nu l-am cunoscut, si sa-l rezolve tatal sau, care este prieten cu fostul episcop reformat de Cluj. În final, la rugamintea mea, episcopul a cedat, dar m-a avertizat: «Bine, voi ati vrut… O sa va para rau! Nu-l cunoasteti ce-i poate capul», cuvinte pe care nu o sa le uit, si câta dreptate a avut… Sculându-se de la masa de birou, batrânul episcop m-a luat la harta României de pe perete si a zis: «Unde doriti sa-l punem?», aratând localitatea ultima: Caransebes. Din prostie cred, am pus degetul pe localitatea Timisoara si i-am spus episcopului sa ramâna totusi la Timisoara, în ideea ca îl putea vedea mai des, de vreme ce multa lume se interesa de acesta… Sa fie clar: Tökés László a fost numit de fosta Securitate ca preot la Timisoara”.

Ordinul se executa!

La insistentele reporterilor „Ghimpelui de Bihor“, colonelul de Securitate a acceptat o întâlnire cu ziaristii, cu conditia ca acestia sa-i treaca identitatea sub anonimat. Înca de la începutul discutiei, fostul ofiter de informatii a spus, cu degetul aratator tintit spre tavan: „Eu l-am pus acolo… cu acest deget. A fost greseala vietii mele“. Colonelul este convins ca, daca Tökés László ar fi ajuns preot de tara, pe undeva prin Ardeal, Revolutia nu ar mai fi izbucnit la Timisoara. De altfel, el sustine ca, în 1989, Securitatea avea informatii ca totul trebuia sa înceapa la Iasi, în zilele în care Ceausescu se afla în strainatate. „Fiindca se stia ca în zona misunau agentii rusi, acolo fusesera adunate, sub pretextul unor concursuri sportive, mai multe cadre USLA. S-a aflat, si au schimbat planul”. Scandalul iscat de evacuarea lui Tökés din parohia de la Timisoara a fost cel mai bun pretext pentru cei ce doreau sa aprinda flacara revoltei. „De fapt, ideea mutarii lui Tökés din Timisoara a fost a episcopului de la Oradea si a avut ca motiv faptul ca, la câteva luni dupa instalarea sa, Tökés László a fost preluat de serviciile secrete maghiare, exprimându-si pe larg nemultumirea fata de regim în emisiuni televizate, realizate de un ofiter de infromatii din tara vecina”. Colonelul sustine ca procesul, civil, în urma caruia instanta a decis evacuarea lui Tökés din parohia timisoreana „a fost singurul în care niciun organ de stat nu a intervenit”. De altfel, fostul securist îsi aminteste ca episcopul reformat din acea vreme a pus în seama sa scandalul creat de Tökés. „M-a chemat si mi-a spus: «Vedeti? Eu v-am prevenit… Eu îl mut de-acolo!» Eu nu aveam ce sa-i spun, primisem ordin sa fie angajat si am executat ordinul”. Fostul ofiter de informatii traieste si azi cu convingerea ca Tökés László a fost „vârful de lance” al unor agenturi straine care aveau ca misiune declansarea revoltei ce urma sa duca la caderea regimului comunist. În ceea ce priveste angajamentele de colaborare cu Securitatea pe care Tökés le-ar fi semnat cu ani înainte, ofiterul român nu are niciun fel de dubii. „A semnat! Nu trebuia neaparat sa dea note informative scrise cu mâna lui, era suficient sa se întâlneasca cu oamenii Securitatii si sa le spuna de unii si de altii. Poate nici asta n-a facut… Pe noi ne mintea. Cu ceilalti colabora bine”, adauga barbatul, convins ca actualul europarlamentar a fost si înca mai este omul serviciilor secrete maghiare.

Tacere

Cu mai bine de o saptamâna înainte ca aceasta editie a saptamânalului „Ghimpele de Bihor” sa fi fost trimisa la tipar, asa cum este firesc, i-am solicitat europarlamentarului Tökés László o opinie cu privire la relatarile fostului ofiter al Securitatii. Întrebarile redactiei au fost trimise la toate adresele de contact, casute ale postei electonice disponibile pe site-ul europarlamentarului UDMR. Mai mult decât atât, reporterii „Ghimpelui” au discutat cu seful biroului de presa al lui Tökés László, Szilárd Demeter promitând, de mai multe ori, ca întrebarile nu vor ramâne fara raspuns. Era vorba ca raspunsul sa vina joi, apoi vineri si, la final, „cel târziu pâna sâmbata, daca domnul Tökés va dori”, dupa cum spunea seful biroului de presa al europarlamentarului. Raspunsul promis n-a venit nici pâna la închiderea editiei. Asa stând lucrurile, trebuie sa ne multumim cu o declaratie, neoficiala, a lui Szilárd Demeter. „În Biserica Reformata, procesul deconspirarii pastorilor care au colaborat cu Securitatea este în plina derulare. Chiar ne întrebam când se vor reactiva vechii securisti si când vor contraataca”, a spus seful biroului de presa al fostului episcop. În lipsa unor explicatii din partea europarlamentarului Tökés László, nu putem decât sa contabilizam înca un episod, cel putin bizar, din complicata sa relatie cu fosta politie politica. Concluziile? Cine stie… De regula, învinsii istoriei nu au niciodata dreptate, iar Securitatea a iesit înfrânta din evenimentele de-acum 20 de ani.

Caporalul

Fostul ofiter de Securitate, sursa „Ghimpelui de Bihor”, spune ca pâna si evolutia profesionala a lui Tökés László ar trebui sa dea de gândit. „A ajuns episcop, ca si Hitler comandant al armatei, de la gradul de caporal. De la functia de capelan, pe care o avea la Timisoara, pâna la rangul de episcop sunt sapte trepte ale ierarhiei bisericesti pe care el le-a sarit”.

A recunoscut?

În urma cu mai multi ani, la 15 decembrie 1994, în plin scandal declansat de publicarea în presa centrala a angajamentelor lui Tökés László fata de Securitate, episcopul de atunci al Oradei parea ca îsi recunoaste semnatura. „Doar în urma presiunilor fizice sau psihice am semnat mai multe declaratii, asa cum au facut alte sute si sute de mii de oameni în România, dar ele nu au provocat nimanui niciun rau”, a spus Tökés.

Articol preluat de la www.ziaristionline.ro

Pentru a complete profilul moral al acestui individ care va avea multe de justificat in fața divinitați ca preot, dar si altora, va furnizăm ultima știre care mai confirma daca mai era nevoie, cat de mult iubește Romania.

Luni 14 martie 2011, un număr de 50 de persoane, între care vicepreşedintele PE Laszlo Tokes, mai mulţi membri ai UDMR Cluj şi ai Consiliului Tineretului Maghiar, au primit, cetăţenia ungară, şi au depus jurământul în cadrul unei ceremonii festive desfăşurate la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca.

La finalul ceremoniei, vicepreşedintele PE Tokes Laszlo a declarat că aceasta a fost “cea mai frumoasă” zi din viaţa sa.

“Această zi este cea mai frumoasă din viaţa mea şi din ultimii 90 de ani, deoarece acordarea cetăţenei ungare se întâmplă în spiritul punctului 12 al Revoluţiei din 1848 în care se vorbeşte despre uniunea cu Ardealul”, a spus Tokes.

Și o intrebare fireasca. Mai exista români in aceasta țara?

F. L.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like