Va amintiti de acuzele lui Traian Basescu la adresa Justitiei? In sensul ca niciun sistem nu a facut atata rau romanilor cat a facut sistemul de justitie? Ei bine, dar politicul cat rau a facut Justitiei si romanilor – si ne referim aici in principal la acelasi Traian Basescu, beneficiarul unor masuri de protectie penala de care putini romani au avut parte? Iata, in cele ce urmeaza, istoria numirii de catre Traian Basescu, la Curtea Constitutionala a judecatorului Petre Lazaroiu (fost Petre Ceausescu) cel care, intamplator, a fost cel care in 2003 pe cand era judecator la Curtea de Conturi Bucuresti l-a scapat pe Basescu de obligatia de plata a prejudiciului de 37,95 miliarde lei imputat de procurorul general financiar al Romaniei fostului primar general al Capitalei pentru “Pasajul Basarab”. Cat de corect a fost ca dupa acest verdict de albire „ca la Nufarul”, seful statului sa-l puna judecator la Curtea Constitutionala pe binefacatorul sau Petre Lazaroiu care, atentie, nu e o gluma, detine un pachet de actiuni la SC Nufarul SA?! Azi Basescu si Lazaroiu isi poarta o vie recunostinta. Petre Lazaroiu are 58 de ani si a fost numit judecator al Curtii Constitutionale de catre presedintele Traian Basescu, prima oara in vara lui 2008, pentru restul de mandat al defunctului Petre Ninosu, care expira in 2010, iar a doua oara in iunie 2010, Lazaroiu devenind practic primul judecator al instantei constitutionale cu doua mandate! Dosarul „Pasajul Basarab” a fost ulterior musamalizat si de DNA, pe partea penala, aceasta institutie devenind presul lui Basescu incepand cu 2005 de cand acesta a fost ales sef al statului. Procurorul care i-a dat NUP lui Basescu – nimeni altul decat Claudiu Dumitrescu – este in prezent seful DLAF. (NOTA – hotararile judecatoresti le puteti citi la finalul articolului!)
Un prejudiciu de 1,1 milioane euro trecut cu vederea
Dosarul “Pasajul Basarab” a vizat un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi (circa 1,1 milioane euro) produs de Traian Basescu, in calitate de fost primar al Capitalei, care s-a “aventurat” sa plateasca unei firme de casa a Primariei Municipiului Bucuresti contravaloarea unui proiect de construire a Pasajului Basarab din Bucuresti. O plata uriasa, facuta cu o graba suspecta, in pofida vointei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Banii au fost aruncati pe Apa Sambetei. SC Proiect Bucuresti SA a primit grosul banilor la numai o zi dupa facturare, in conditiile in care Basescu se razboia cu CGMB pe acest proiect si nu obtinuse toate avizele necesare. Basescu a fost extrem de prompt cu plata, onorand facturile taiate de SC Proiect Bucuresti SA la o zi dupa comunicarea lor. Edificatoare in acest sens este factura taiata de SC Proiect Bucuresti SA nr. 5763775, emisa catre CGMB la 19.12.2001, pentru suma de 12,5 miliarde lei vechi, factura onorata fulgerator prin Ordinul de plata din 21.12.2001, semnat personal de ex-primarul Traian Basescu.
Curtea de Conturi i-a imputat lui Traian Basescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei, prin procurorul general financiar al Curtii de Conturi, Anastasiu Crisu care a sesizat la 11.11.2002 Colegiul Jurisdictional al Municipiului Bucuresti, pe motiv ca, in calitatea de ordonator de credite, primarul general nu a avut aprobarea CGMB pentru aceste plati, incalcand Legea 489/2001. Procurorul general al Curtii de Conturi si-a argumentat acuzatiile mai cu seama pe faptul ca Basescu nu putea ordona nicio plata inainte de incheierea acordului de imprumut cu BEI. Cazul a fost repartizat judecatorului financiar Petre Lazaroiu, despre care magistrati cu vechime in sistem ne-au informat ca pana la Revolutie purta numele de Ceausescu, pe care insa si l-a schimbat dupa Revolutie din motive lesne de inteles. Petre Lazaroiu l-a scos basma curata pe Basescu prin sentinta nr. 78 din 28.03.2003 (Dosar nr. 216/2002), respingand ca neintemeiat actul de sesizare al procurorului general financiar. Motivatia judecatorului Lazaroiu a fost urmatoarea: “Este adevarat ca, in conditiile in care componentele – pentru care s-au efectuat aceste lucrari si s-au platit sumele in discutie – au fost anulate, sumele de bani astfel cheltuite nu-si mai au un corespondent in cadrul proiectului, insa nu pot fi imputate ordonatorului de credite, care le-a angajat in mod legal. Singura vina care i-ar putea fi imputata acestuia fiind faptul ca nu a anticipat un astfel de deznodamant, fapta pe care legea nu o sanctioneaza insa“.
Trebuie mentionat ca la scurt timp dupa aceasta “solutie”, Petre Lazaroiu nu a mai fost investit ca judecator de catre CSM, primind aviz negativ din partea presedintelui Curtii de Conturi, astfel incat a fost nevoit sa treaca in avocatura. S-a recuperat rapid financiar, Petre Lazaroiu devenind o buna perioada de timp avocat cu angajamente grase pe la Compania Nationala de Autostrazi din subordinea Ministerului Transporturilor.
Cum a cerut procurorul financiar sa-i fie respins propriul recurs, chiar de Ziua Pacalelilor!
Procurorul general financiar Alexandru Turlea a declarat recurs in 2003, insistand pentru recuperarea imensului prejudiciu. In motivarea demersului sau, magistratul a motivat urmatoarele: “Dincolo de orice neintelegeri dintre CGMB si primarul general nu a existat in realitate niciodata vointa autoritatii deliberative de a se realiza aceste proiecte in forma si numarul initiale, motiv pentru care unele au fost anulate. Prin urmare, lipsind aceasta vointa, nici primarul general nu avea posibilitatea sa purceada din proprie initiativa la plata unor sume de la buget in speranta (poate hazardata prin prisma evidentelor) ca va convinge CGMB sa revina la sentimente mai bune in ceea ce-l priveste (…) Exista la dosar probatorii suficiente din care rezulta, indubitabil, ca lipsa de vointa a autoritatii deliberative de a se realiza aceste proiecte a fost evidenta (…) Or, primarul general fiind ordonator de credite are o raspundere grava si nu trebuia sa faca plati in conditiile in care observa ca asupra proiectelor planeaza incertitudinea“.
Dupa o serie de declinari de competenta, in care dosarul a fost taraganat la Inalta Curte din 2003, pana in februarie 2005 (cand Basescu devenise deja presedinte al Romaniei), recursul a fost trimis spre solutionare Curtii de Apel Bucuresti, unde s-a format dosarul nr. 856/2005 al Sectiei contencios administrativ si fiscal. Prin decizia civila nr. 656 din 1 aprilie 2005 (Ziua Pacalelilor!) completul de judecata format din judecatorii Carmen Valeria Cosma, Constanta Carata Glodeanu si Gheorghe Grecu a respins recursul ca nefondat. Atentie, insa, la incredibila scena care s-a petrecut in sala de judecata. Din decizia civila rezulta ca, prezent la dezbateri, procurorul financiar al Curtii de Conturi, Alexandru Turlea (autorul recursului) “a pus concluzii de respingere a propriului recurs, motivat de faptul ca nu mai subzista motivele de recurs. Astfel fiind, Curtea constata ca nu exista motive de casare a hotararii atacate urmand ca in baza art. 312 cod procedura civila sa respinga recursul ca nefondat“. Ce l-a facut oare pe procurorul financiar sa-si schimbe in asa hal optica, in fata celui devenit de doar cateva saptamani sef al statului? Asa a scapat Basescu, pe civil de prejudiciul imputat! Cum s-a petrecut si in penal, aflati in cele ce urmeaza!
Basescu ar vrea ca Pasajul Basarab sa se numeasca Pasajul Basescu!
Important de mentionat, proiectul “Pasajul Basarab” pentru care Basescu a tocat peste 37 de miliarde aiurea nu s-a mai pus in practica, fiind abandonat in urma unei decizii a Consiliului General. Abia in 2004, sub mandatul lui Adriean Videanu (tovarasul lui Basescu), proiectul a fost regandit intr-o forma de trei ori mai mare si mai scumpa decat cea initiala. Astfel, la 23 septembrie 2004, prin hotararea 160 a CGMB, s-a decis demararea unui nou proiect la Basarab, fiind alocate alte fonduri financiare. Dupa ani de zile si sume de cateva ori mai mari decat a costat pasajul in realitate, acesta a fost finalizat in 2010, iar Traian Basescu in stilul tupeist caracteristic a declarat public la 16 decembrie 2010: “Cred ca acest pasaj ar trebui sa-mi poarte numele!” Tare, nu?
Si pentru ca sa spunem tot adevarul vremurilor in care primarul general Traian Basescu a beneficiat de protectia cea mai inalta in stat, in pofida dusmaniei pe care i-o purtau consilierii municipali: in plin razboi dintre CGMB si Traian Basescu pe tema platilor fara avizul CGMB, in cursul anului 2003, la sediul Primariei Capitalei a descins personal Ion Iliescu, care era pe atunci presedintele Romaniei, pentru a purta o discutie aprinsa cu prefectul de atunci, Gabriel Oprea (actual ministru al Apararii) si mai multi consilieri generali de la PSD. Conform declaratiilor principalilor martori la eveniment, Ion Iliescu le-a cerut consilierilor generali sa “nu mai sara cu picioarele” pe primarul Basescu si sa-l lase sa-si deruleze proiectele. Disputele iscate intre Iliescu si consilierii prezenti au avut accente tragi-comice. Cand lui Iliescu i s-a reprosat ca se imixtioneaza in activitatea Consiliului tocmai cand Basescu a fost prins mai penal decat puteau visa adversarii sai, Ion Iliescu nu a acceptat nici un argument de coruptie si le-a cerut imperativ tuturor consilierilor sa o lase moale cu acesta. Iliescu a avut un plan bine gandit, in sensul ca nedorind sa-l sprijine pe Adrian Nastase, dar avand nevoie de protectie pentru perioada de dupa ce nu va mai fi presedinte, avea nevoie de un aliat. Dupa alegerea lui Basescu ca sef al statului, intreaga natiune a putut observa ca lui Ion Iliescu (principalul responsabil de sutele de morti de dupa asasinarea Ceausestilor) nu i s-a clintit niciun fir de par in dosarele crimelor de la Revolutie si Mineriade, procurorii numiti de Basescu “omorand” aceste dosare.
Cum a ingropat DNA dosarul penal “Pasajul Basarab” in ianuarie 2005
Dosarul “Pasajul Basarab” – partea penala – a fost deschis de DNA in toamna lui 2004 si repartizat junelui procuror Claudiu Dumitrescu pe atunci la Sectia I de combatere a coruptiei a DNA. Dosarul “Pasajul Basarab” a fost inchis cu solutie de NUP (neinceperea urmaririi penale) in ianuarie 2005, imediat dupa ce Basescu a devenit presedinte. Va amintiti ce ne spunea seful DNA Daniel Morar in alte dosare penale ale lui Basescu, precum “Flota”, ca acesta ar beneficia de imunitate prezidentiala si nu poate fi cercetat? Atunci cum s-a dat NUP in dosarul “Pasajul Basarab”? Cum i s-a dat NUP lui Basescu in dosarul “Casa din Mihaileanu” si multe altele? Despre dosarul “Pasajul Basarab”, DNA nu a oferit nicio informatie opiniei publice, ca si cand nu ar fi existat, totul fiind practic tinut la secret. In legatura cu instrumentarea si apoi inchiderea lui de catre procurorul Claudiu Dumitrescu, conform unor surse avizate din interiorul DNA am aflat ca acesta nu a facut nici un fel de ancheta in dosar din 2004 cand i-a fost repartizat si pana in ianuarie 2005 cand a dat solutia de NUP. Contactat telefonic pe acest subiect, procurorul Claudiu Dumitrescu ne-a motivat ca solutia sa de NUP s-ar fi bazat pe o hotarare judecatoreasca in care s-a stabilit, pe cale civila, ca ex-primarului Basescu nu-i poate fi imputat prejudiciul, deoarece nu ar fi fost vina sa ca proiectul privind Pasajul Basarab nu s-a realizat ulterior. Curios lucru, daca solutia de NUP s-a dat in ianuarie 2005, iar Basescu a fost absolvit de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia de contencios abia la 1 aprilie 2005, ce solutie o fi avut Dumitrescu in dosarul respectiv?!
In prezent, procurorul Claudiu Dumitrescu este, absolut intamplator, seful Departamentului de Lupta Anti-Frauda a Guvernului Romaniei, iar anterior s-a remarcat in dosare-spectacol cu substrat politic de mare rasunet, precum “Caltabosii” vizandul pe ex-ministrul Decebal Traian Remes, “Valiza” lui Gigi Becali si altele.