0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

Ce caută aceste elemente nesănătoase în viața publică a statului?… Ce sunt aceste păpuși care doresc a trăi fără muncă, fără știință, fără avere moștenită, cumulând câte trei, patru însărcinări publice dintre care n-ar putea să indeplinească nici pe una în deplină constiință? Ce căuta dl X profesor de universitate, care nu știe a scrie un sir de limbă românească, care n-are  atâtea cunoștințe pozitive din țările vecine și care, cu toate acestea, pretinde a fi mare politic si om de stat?

Ciudată țară, într-adevăr! Pe cei mai mulți din acești domni statul i-a crescut, adică i-a hrănit prin internate, ca după aceea să-și câștige, printr-un meșteșug cinstit, pâinea de toate zilele… După ce acești domni și-au mântuit așa-numitele studii, vin iar la stat și cer să-I căpătuiască, adică să-i hrănească până la sfârșitul vieții. Dar nu-i numai atâta. Țărani? Nu sunt. Proprietari nu, învățați, nici cât negrul sub unghie, fabricanți, numai de palavre, meșeriași nu, breaslă cinstită n-au…ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete deșarte, leneși, ciocoi boieroși și fudui mult mai înfumurați decît coborâtorii din neamurile cele mai vechi ale țării. De acolo pizma cumplita pe care o nutresc aceste nulități pentru orice scânteie de merit adevărat și goana înverșunată asupra elementelor intelectuale sănătoase ale țării… Ia stați, oameni buni! Voi plătiți profesori care nici nu vă învață copiii, nici carte nu știu; plătiți judecători nedrepți și administratori care vă fură… vă amețesc cu vorbe și vă îmbată cu apă rece… Nefiind  stăpân care să-I țină în frâu, ei își fac mendrele și vă sărăcesc, creându-și locuri și locușoare, deputății, primării, comisii și multe altele pe care voi le plătiți peșin, pe când ei nu vă dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contră vă mai si dezbracă, după ce voi i-ați înțolit… De aceea, alungați turma acestor netrebnici, care nu muncesc nimic și n-au nimic și vor să trăiască ca oamenii cei mai bogați, nu știu nimic și vreau să vă învețe copiii… n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine și voiesc să vă economisească pe voi toți.

După cum, probabil, cei  mai multi dintre dumneavoastră, cei care ați avut rabdare să ajungeți cu lectura până aici, v-ați dat seama, rândurile acestea n-au fost scrise în august 2014, ci acum aproape un secol și jumatate. Ele au văzut lumina tiparului intr-o gazetă a vremii, pe nume ” Timpul”. Deși s-ar părea ca autorul articolului pe care mi-am permis a-l reproduce, parțial, aici e contemporan cu noi, fizicește vorbind, el nu mai e de vreo 125 de ani printer noi. Avea doar 27 de ani când a scris rândurile de dinainte. Il chema Mihai Eminescu. Și dacă tot am recurs la textele de presă ale unor poeți, îl las să pună concluzia pe poetul pătimirii noastre, Octavian Goga. Acesta conchidea, la finele unui articol publicat, pare-mi-se, în revista ”Țara noastră”, în anul 1916:

” Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, ministrii care s-au vândut o viață întreagă, deputatii contrabandiști…”

Sursă:Argeșul

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like