0 0
Read Time:5 Minute, 51 Second

Incompetenţa Cabinetului Boc a afundat România într-o situaţie economică fără precedent. Reprezentanţii FMI ne cer măsuri extreme, aproape de cele pe care le-au solicitat Executivului de la Atena. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a ajuns zilele acestea adevăratul premier al României.

După un an de acord cu Fondul Monetar International, România are cu aproape 250.000 mai mulţi şomeri şi datorii ce vor apăsa pe umărul plătitorilor de taxe.

Joseph Eugene Stiglitz
Joseph Eugene Stiglitz

Joseph Eugene Stiglitz este un economist american, profesor la Universitatea Columbia si laureat al premiului Nobel in Economie (2001). Este fost senior vice presedinte si economist sef la Banca Mondiala. In cartea sa, “Globalization and Its Discontents”, el indica FMI ca avand vina majora pentru teoriile economice nocive, lipsa transparentei si responsabilitatii publice si urmarirea intereselor marilor corporatii din SUA.

Polonia, singura tara din Europa cu crestere economica pozitiva in 2009,  a REFUZAT un imprumut FMI si scutul anti-racheta american. Lech Kaczynski a avut viziunea unei tari puternice si independente si impreuna cu ceilalti lideri polonezi au dat o lectie de economie Uniunii Europene chiar in primul an de criza!!! Timp de 6 ani privatizarile companiilor de stat au fost blocate. Criticată intens pentru privatizarea lentă, Polonia are acum la dispoziție o sursă majoră de venituri, o bună parte din economia locală fiind controlată încă de stat.

La începutul lunii noiembrie 2008, când în România criza economică era negata oficial (la cel mai inalt nivel), cabinetul de la Varșovia anunța un plan anticriză în valoare de aproape 20 mld. euro. Nici una dintre măsuri nu este spectaculoasă: garanții guvernamentale pentru creditele luate de IMM‑uri, asistență financiară pentru companiile care înregistrează scăderi ale cererii, relaxarea temporară a restricțiilor din Codul Muncii, ridicarea plafonului de neimpozitare a profitului reinvestit și un pachet de măsuri sociale, de genul subvenționării ipotecilor pentru polonezii rămași fără loc de muncă.

Mojmir Hampl
Mojmir Hampl

Mojmir Hampl, viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei, intr-un interviu acordat cotidianului Der Standard si preluat de Reuters: “Fondul Monetar International (FMI) a alimentat anul trecut criza economica din Europa emergenta, pentru a crea o situatie care sa determine statele din regiune sa ceara ajutorul institutiei, care a oferit fonduri de urgenta Ungariei, Letoniei, Ucrainei si Romaniei, a interpretat in mod gresit anumite date deoarece cauta de lucru dupa schimbarea conducerii.

“Este ridicol ca tocmai FMI a accelerat criza. A fost o incercare de a provoca bail-out-ul intregii regiuni. Inaintea crizei, FMI nu avea practic niciun client. Odata cu aceasta criza si cu noua conducere in frunte cu Dominique Strauss-Kahn, Fondul si-a gasit de lucru si a obtinut mai multi bani. Interpretarea gresita de catre FMI a fost neplacuta si au corectat aceste date dupa ce am intervenit”.

Hampl a mai spus ca “nu e nicio graba” ca Cehia sa intre in zona euro, nici din partea autoritatilor de la Praga, nici din partea membrilor uniunii monetare.

“Cererea de membri noi in zona euro a cazut in criza. Decizia privind Estonia va arata calea. Ar putea fi mai complicat decat a fost pentru Slovenia si Slovacia”, a afirmat el.

Oficialul ceh a avertizat insa ca adoptarea euro nu reprezinta “un leac universal” pentru statele emergente.

Unii cred ca isi vor putea trage sufletul odata ce au intrat in zona euro. Aceasta atitudine conduce direct la scenariul grec. Parintii monedei euro credeau ca adoptarea acesteia ar accelera reformele structurale. Exemplul Greciei arata ca opusul acestei afirmatii este adevarat”, a explicat Hampl.

De la infiintarea acestuia in 1944 si pana in prezent, Fondul Monetar International are o lunga istorie de suport a dictaturilor militare care promoveaza, pe tot Globul, interesele corporatiilor americane. (a se vedea tabelul din imaginea de mai jos cu lista partiala).

Tot mai multi economisti sunt de acord ca politicile FMI aplicate in tarile client (tinte economice) scad drastic stabilitatea sociala si inhiba obiectivele aparent benefice, facute public de organizatie, iar Programele de Adjustare Structurala (SAP) conduc la o saracire accelerata a populatiei.

Argentina a fost considerata o tara model prin aplicarea politicilor propuse de FMI: restrictiile bugetare au dus la imposibilitatea guvernului de a sustine infrastructura nationala in zone critice ca sanatate, educatie si securitate (FMI a impus privatizarea acestora, subevaluate in interesul corporatiilor SUA). Efectul a fost o criza economica catastrofica care a lovit Argentina in 2001.

In septembrie 2007, FMI a spus “avand in vedere ca Irlanda are indicii fundamentali si motivatia autoritatilor pentru politici fezabile, avem asteptarile unei cresteri economice robuste pe term mediu”. 17 luni mai tarziu, in aprilie 2009, New York Times a citat pe laureatul premiului Nobel in Economie, Paul Krugman, care a identificat Irlanda ca cel mai grav scenariu pentru economia globala.

Incepand cu anii 1980, mai mult de 100 de tari au experimentat un colaps al sistemului bancar sau au avut o scadere a produsului intern brut cu cel putin 4%, in urma aplicarii politicilor FMI (sursa: Enough is Enough: Dear Mr. Camdessus… Open Letter to the Managing Director of the International Monetary Fund. New York: New Horizons Press, 1990).

In data de 16 octombrie 2008, fostul presedinte american Bill Clinton, a criticat modul in care FMI si Banca Mondiala a stabilit politicile legate de agricultura si comertul cu alimente. Astfel el a etichetat aceste politici ca dezastruoase in ultimii 30 de ani si a cerut o abordare radical diferita, responsabila si sustenabila, a agriculturii la nivel mondial.

In 2008, un studiu al analistilor universitatilor Cambridge si Yale publicat in libraria cu acces liber, Public Library of Science, a avut concluziile: “Conditiile stricte ale imprumuturilor internationale ale Fondului Monetar International au rezultat in mii de morti in Europa de Est din cauza slabirii sistemului medical. In 21 de tari in care FMI a dat imprumuturi, tuberculoza a crescut cu 16.6%”.

“Life and Debt”, este un film documentar care prezinta relatia Jamaica-FMI intre anii 1978-1995. In anul 1979, un dolar jamaican era cotat mai sus decat un dolar SUA, urmand ca in anul 1995, cand Jamaica a incheiat relatia cu FMI, un dolar jamaican sa fie cotat la mai putin de 2 centi!

Un alt film documentar, “Debt of Dictators”, arata cum FMI, Banca Mondiala si alte institutii si corporatii internationale au sustinut dictatori sangerosi de pe Glob, dar care promovau interesele corporatiilor multinationale.

Declaratie facuta de fostul premier, Calin Popescu Tariceanu in 2008: “”Fondul Monetar Internaţional, din 2005, a făcut greşeli constante de apreciere a evoluţiei economice în ceea ce priveşte România. Toate aprecierile lor au fost infirmate, toate îngrijorările au fost clar infirmate şi nejustificate ulterior. FMI a greşit în momentul în care a considerat că România nu este capabilă sa-şi gestioneze probşlemele de natură macroeconomică singură şi, în 2006, au venit şi au recunoscut că dacă ar fi ştiut că 2005 se va încheia cu aşa rezultate bune, ar fi semnat acordul stand-by”.

Articol publicat la la http://pndc.com.ro/ in data de 06-05-2010

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

0 thoughts on “Scurt istoric al F.M.I. şi efectele dezastruoase pentru economiile naţionale

  1. FMI creeaza crize economice in asa fel incat statele in nevoie sa se imprumute , au experti financiari diabolici si supervizati in jocuri de criza, sunt experti in devalizarea de resurse ale unei tari, nu sunt la primul experiment de genul acesta , despre istoria FMI s-a scris mult, este cea mai rapace organizatie a tuturor timpurilor. Investeste in crearea de crize economice, deschizand pana si razboaie bioclimatice, ca tara respectiva sa treaca prin ani de seceta sa se imprumute si sa importe de la statele agreate de el., se pare ca la capitolul parsivenie , FMI ne-a batut. Nu tin cu niciun regim , dar sunt de acord cu d-l Basescu care la un moment dat a platit in plus contabili pentru expertize desi erau destui la guvern , stia dumnealui ce stia , iata ca a avut dreptate (i s-a spus probabil ca vom avea probleme si le avem inca ), sunt curioasa in cazul imposibilitatii de plata ce se intampla cu Romania , FMI ne ia din teritorii sau ne vor impune diverse lucruri de exemplu : scutirea de impozite pentru trecere pe mare pe dunare , aeriene si alte taxe vamale catre statele agreate? sau ce altceva ar putea sa se intample ?
    Se pare ca suntem fortati sa urmam si de data asta un joc impus, de data asta ce armament neconventional se va mai folosi ? ne vor obliga sa facem 1 km de strada cu preturi impuse ? si pe aia cu ce-i platim ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like