0 0
Read Time:11 Minute, 20 Second

China răspunde întrebărilor SUA

Hua Chunying, oficial și diplomat al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, conferință de presă:

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat:

 „China ar trebui să respecte principiul suveranității și are obligația de a îndemna Rusia să renunțe în problema Ucrainei”. Cum comentați?

Hua Chunying, oficial și diplomat al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei,

Hua Chunying: Am notat observațiile relevante făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite. În primul rând, mă tem că SUA nu este calificată să spună Chinei cum să facă lucrurile, de exemplu, cum să respecte suveranitatea națională și integritatea teritorială a unui stat. Poporul chinez are înțelegere și sentimente foarte reale și profunde cu privire la problema suveranității naționale și a integrității teritoriale. Încă din timpurile moderne, China a experimentat invaziile coloniale ale celor Opt Puteri ale Forțelor Aliate și ale puterilor străine și are o amintire excepțional de amară a modului în care țara a fost umilită cu pierderea suveranității sale.

În urmă cu puțin peste 20 de ani, ceea ce nu este departe de timpurile prezente, ambasada Chinei din Republica Federală Iugoslavia a fost bombardată de NATO, au fost uciși trei jurnaliști chinezi și mulți alții răniți. În prezent, NATO încă mai are o datorie de sânge față de poporul chinez. Și astăzi, China încă se confruntă cu amenințările reale din partea SUA, în legătură cu câțiva dintre așa-zișii săi aliați care se amestecă voit în afacerile interne ale Chinei și subminează suveranitatea și securitatea Chinei în problemele legate de Xinjiang, Hong Kong și Taiwan. China este singurul membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care nu a realizat încă reunificarea completă a țării. Tocmai din această cauză, China a susținut întotdeauna cu fermitate scopurile și principiile Cartei ONU și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, a protejat cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și integritatea teritorială și a apărat cu fermitate echitatea și justiția internațională.

În aproape 250 de ani de la înființare, doar în mai puțin de 20 de ani Statele Unite nu au lansat operațiuni militare, iar scuzele pentru intervențiile sale militare sunt uneori „democrația”, alteori „drepturile omului”, uneori ”fake news” și alteori o mică sticlă cu detergent (referire la pretextul din 2003 când SUA a lansat al doilea război asupra Iraq-ului, arătând că Iraq deține ”arme de distrugere în masă” pe baza unei imagini cu o sticlă de detergent)! O astfel de țară are cu siguranță o altă înțelegere a respectării suveranității naționale și a integrității teritoriale decât avem noi. Și comunitatea internațională este clară în acest sens.

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și putere independentă, Rusia formulează și implementează în mod independent propria diplomație și strategie bazată pe propriile sale judecăți și interese naționale. Trebuie să subliniez și să punctez din nou că relațiile China-Rusia sunt construite pe baza „nealinierii, neconfruntării și neatacării oricărei alte părți terțe”. Acest lucru este fundamental diferit în natură de abordarea SUA care creează „mici clanuri” și politici de bloc prin trasarea unor linii ideologice și creând confruntare și diviziune. China nu este interesată și nu are nicio intenție să urmeze mentalitatea „prieten sau inamic” a Războiului Rece și practica asamblării de așa-ziși aliați și „cercuri mici”. În ceea ce privește declarația comună China-Rusia, am dori să cerem părții SUA să o citească din nou cu atenție. China și Rusia consolidează comunicarea și coordonarea strategică, susțin cu fermitate sistemul internațional în care Națiunile Unite joacă un rol central de coordonare în afacerile internaționale și ordinele internaționale bazate pe legile internaționale, inclusiv scopurile și principiile Cartei ONU; aceasta manifestă de fapt simțul responsabilității și reprezintă factori pozitivi în protejarea securității strategice internaționale.

Președintele Chinei, Xi Jinping

(Hua Chunying explicând viziunea Chinei despre democrație): Faptele arată că democrația nu poate fi predeterminată sau forțată. Nu există un model prestabilit de democrație. Democrația nu este Coca-Cola care, cu siropul produs de Statele Unite, are același gust în toată lumea. Pentru noi, un criteriu cheie al democrației este dacă țara poate răspunde așteptărilor, nevoilor și aspirațiilor oamenilor. În acest sens, democrația chineză este o democrație a poporului, în timp ce aceea a Statelor Unite este o democrație a banilor; poporul chinez se bucură de o democrație substanțială, în timp ce americanii au democrație doar în formă; China are o democrație populară integrală în timp ce Statele Unite au o democrație prin vot care vine la fiecare patru ani. În ultimii 30 sau 40 de ani, cei bogați din Statele Unite au devenit mai bogați, iar cei săraci și mai săraci. Primii 1% dețin, guvernează și se bucură. Aceasta este democrație? Cui aparține SUA? Poate guvernul SUA să câștige sprijin măcar de la jumătate din populația sa? Care partid din Statele Unite poate reprezenta interesele întregului popor american? Priviți consecințele promovării americane a democrației sale în întreaga lume. În ce țară în care a intervenit SUA s-au bucurat oamenii de pace reală, securitate, libertate și democrație? Irak, Siria sau Afganistan? Alianțele de tip ”clică” făcute în numele democrației, amestecul fără îndoială în afacerile interne ale altor țări și chiar suprimarea în mod arbitrar a dezvoltării normale a altor țări și a dreptului legitim al oamenilor la o viață mai bună este mai nedemocratic decât orice altceva. Este autocrație, hegemonie și totalitarism.

Mai multe țări și organizații, inclusiv SUA, UE și Marea Britanie, au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale față de Ucraina. Există vreo circumstanță în care China ar proceda la fel?

Hua Chunying: Se pare că vă lipsesc cunoștințele de bază despre politica guvernului chinez. Poziția noastră este că sancțiunile nu sunt niciodată mijloace fundamental eficiente de a rezolva probleme. Ne opunem în mod constant tuturor sancțiunilor unilaterale ilegale.

Potrivit datelor publicate de Trezoreria SUA, utilizarea sancțiunilor de către SUA a crescut de zece ori în ultimii 20 de ani. Administrația anterioară a SUA a făcut până la 3.800 de desemnări de sancțiuni, ceea ce înseamnă impunerea de sancțiuni de trei ori pe zi, în medie. Din 2011, SUA au impus Rusiei peste 100 de sancțiuni. Cu toate acestea, sancțiunile SUA au rezolvat vreo problemă? Este lumea un loc mai bun din cauza acelor sancțiuni? Se va rezolva problema Ucrainei datorită sancțiunilor SUA asupra Rusiei? Securitatea europeană va fi mai bine garantată datorită sancțiunilor SUA asupra Rusiei? Sperăm că părțile relevante se vor gândi serios la acest lucru și se vor strădui să rezolve problemele prin dialog și consultare.

De asemenea, aș dori să subliniez că sancțiunile unilaterale ilegale ale unor țări, inclusiv SUA, au cauzat dificultăți grave economiei și mijloacelor de trai ale țărilor relevante. Când se ocupă de problema Ucrainei și de relațiile cu Rusia, SUA nu trebuie să prejudicieze drepturile și interesele legitime ale Chinei și ale altor părți.

În ceea ce privește Ucraina, ce rol a jucat China în căutarea unei soluții la problema Ucrainei?

Hua Chunying: În ceea ce privește problemele regionale, China este întotdeauna angajată să promoveze pacea și negocierea și să joace un rol constructiv în căutarea unei soluții pașnice a acestor probleme.

În ceea ce privește problema Ucrainei, în ultimul timp SUA au trimis arme în Ucraina, stimulând creșterea tensiunile, creând panică și chiar susținând conflictul. În contrast puternic, China a făcut tot timpul un apel tuturor părților să respecte și să acorde importanță reciprocă preocupărilor legitime de securitate ale celeilalte, să depună eforturi pentru a rezolva problemele prin negociere și consultare și să salveze în comun pacea și stabilitatea regională. Președintele Xi Jinping a subliniat, într-o conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron din 16 februarie, că părțile relevante ar trebui să rămână la direcția generală a reglementării politice, să utilizeze pe deplin platformele multilaterale, inclusiv formatul Normandiei și să caute o soluționare cuprinzătoare a problemei Ucrainei prin dialog și consultare. Consilierul de stat și ministrul de externe Yi Wang a subliniat, de asemenea, în timp ce participa la un eveniment special despre China, în cadrul celei de-a 58-a Conferințe de Securitate de la München, că toate părțile ar trebui să-și asume cu seriozitate responsabilitatea și să lucreze pentru pace, în loc să crească tensiunile, să ațâțe panica sau să susțină războiul.

Consilierul-de-stat-si-ministrul-de-externe-Yi Wang

Câteva instituții de presă americane consideră că remarcile și poziția Chinei față de Ucraina contrazic principiul respectării suveranității statului și integrității teritoriale pe care China îl susține întotdeauna. Sunteți de acord?

O întrebare cheie aici este ce rol a jucat SUA, vinovata tensiunilor actuale din jurul problemei Ucrainei. Dacă cineva continuă să toarne gaz pe flacără în timp ce îi acuză pe alții că nu fac tot posibilul pentru a stinge focul, un astfel de comportament este în mod clar iresponsabil și imoral.

Hua Chunying: Poziția Chinei în problema Ucrainei este consecventă și rămâne neschimbată.

Remarcile Chinei sunt în concordanță cu poziția noastră conform căreia problemele regionale ar trebui rezolvate prin dialog și consultare. China susține întotdeauna obiectivitatea și corectitudinea, susține pacea și justiția și își decide poziția pe baza fondului chestiunii în cauză. Credem că toate țările ar trebui să soluționeze disputele internaționale într-un mod pașnic, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU. Cei care acuză China că încalcă principiul respectării suveranității statului și integrității teritoriale în problema Ucrainei fie au motive ascunse, fie sunt îndrumați greșit de declarații greșite.

Rațiunea și cauzalitatea sunt importante atunci când încercați să înțelegeți lucrurile. Există un context istoric complex în problema Ucrainei, iar situația actuală este rezultatul interacțiunii multor factori complicați. Pentru a avea o înțelegere obiectivă a situației și pentru a căuta o soluționare rezonabilă și pașnică, este necesar să învățăm întreaga poveste despre problema Ucrainei și să abordăm în mod corespunzător preocupările legitime de securitate ale celuilalt, pe baza egalității și a respectului reciproc. Anumite țări ar trebui să se întrebe: când SUA au condus cinci valuri de expansiune NATO spre est până la ușa Rusiei și au desfășurat arme strategice ofensive avansate, încălcând asigurările pe care le-a dat Rusiei, s-au gândit vreodată la consecințele împingerii unei țări mari către colț?

În circumstanțele actuale, ușa către o soluționare pașnică a problemei Ucrainei nu este complet închisă. Sperăm că părțile relevante în cauză vor putea să rămână calme și raționale și să se angajeze la o soluție pașnică prin negociere, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU. China va continua să promoveze discuțiile de pace în felul său. Salutăm și încurajăm toate eforturile dedicate promovării soluționării diplomatice a problemei.

Președintele american Joe Biden a spus într-un discurs că acțiunea Rusiei asupra Ucrainei este începutul unei invazii. Am remarcat, de asemenea, că președintele Aleksandar Vučić al Serbiei a spus că președintele Ucrainei ar trebui mai întâi să condamne agresiunea împotriva Serbiei de către SUA, Regatul Unit și alte țări. Aveți vreun comentariu?

Hua Chunying: Problema Ucrainei are un fundal istoric complicat. Situația actuală este rezultatul interacțiunii mai multor factori. Am observat că partea rusă a spus de multe ori că nu intenționează să înceapă un război împotriva Ucrainei și este pregătită să dialogheze cu SUA și părțile relevante cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.

Este de menționat că principiul indivizibilității securității este inclus în preambulul Actului final de la Helsinki din 1975, al Cartei de la Paris pentru o nouă Europă din 1990, al Actului fondator privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea dintre NATO și Federația Rusă din 1997, Carta pentru Securitate Europeană adoptată de OSCE la Istanbul în 1999 și preambulul Tratatului New Start din 2011, printre altele. Cu toate acestea, în mod clar SUA nu și-au respectat angajamentul. SUA nu dorește să se întâlnească cu Rusia la jumătatea drumului atunci când Rusia propune să aibă un dialog cu SUA cu privire la inițiativa europeană de garanții de securitate.

China crede întotdeauna că ar trebui să existe o securitate comună, cooperantă și durabilă pentru toate țările, nicio țară sau grup nu ar trebui să încerce să-și maximizeze interesele de securitate, iar preocupările legitime de securitate ale Rusiei ar trebui luate în serios și acțiunile adaptate conform. Am remarcat unele rapoarte care spun că președintele Putin a spus că cea mai bună soluție este ca Ucraina să refuze aderarea la NATO și să rămână neutră. Părțile relevante, inclusiv Ucraina și SUA, au spus că nu vor război. Acest lucru arată că există încă speranțe pentru o soluționare pașnică a problemei Ucrainei. Cine a făcut nodul este responsabil pentru dezlegarea lui. Sperăm ca toate părțile să poată exercita reținerea și să rămână calme și cu ochii limpezi, să aprecieze importanța implementării principiului securității indivizibile, să mențină deschisă ușa dialogului și să se angajeze să atenueze situația, să rezolve divergențele și să salveze în comun pacea prin negociere.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić

Ați menționat observațiile președintelui Vučić. Am observat că mulți oameni cred că nu ar trebui să existe standarde duble în problema respectării suveranității și integrității teritoriale a altei țări. Mulți oameni întreabă SUA: A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Federale Iugoslavia când NATO condusă de SUA a bombardat Belgradul? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului atunci când a lansat atacuri militare asupra Bagdadului sub acuzații nejustificate? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Afganistanului atunci când dronele americane au ucis deliberat și fără motiv oameni nevinovați în Kabul și în alte locuri? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a altor țări atunci când au instigat revoluțiile colorate și s-au amestecat în afacerile interne ale statelor din întreaga lume? Sperăm ca SUA să ia aceste întrebări în serios și să renunțe la standardele duble.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like