0 0
Read Time:6 Minute, 16 Second

Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii “noua nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.

Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca. Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.

Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.

Una din minele de la Rosia Montana
Una din minele de la Rosia Montana

In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu – 2500 grame pe tona,  arseniu – 5000 grame pe tona,  titan – 1000 grame pe tona,  molibden – 10 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona, germaniu – 20 grame pe tona, wolfram, molibden etc.

Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.

Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg.  Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.

26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC  a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.

Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul. Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.

Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnilogi de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.

La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.

Galeriile romane de la Rosia Montana
Galeriile romane de la Rosia Montana

Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.

Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei.   Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.

Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori români din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane în Patrimoniul UNESCO.

Constanam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.

Va aflati printre putinii care au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajate televiziunile, de aceea  va solicitam implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, sa faceti cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montana. Promovati petitia online, dati acest mesaj mai departe!

Petitia noastra de pe www.rosiamontana.net a strans peste 30.000 de semnaturi, la care se adauga alte 27.000 de semnaturi pe hartie stranse in Bucuresti prin actiunea “la corturi” din ultimele 3 saptamani.

Eforturile noastre au fost remarcate si amintite intr-o recenta dezbatere din Parlamentul European. In urma dezbaterii, Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a anuntat ca se va deplasa in Romania la inceputul lunii noiembrie pentru o ancheta asupra proiectului de la Rosia Montana. Va propunem ca pana atunci, doar cu ajutorul dvs.  sa strangem 100.000 de semnaturi din toata tara, iar in preajma vizitei CE sa organizam de la Casa Poporului spre sediul Comisiei Europene in Bucuresti cel mai mare mars de protest pentru Rosia Montana, la care vom putea invita toti semnatarii petitiei.

Atasam acestui mesaj tabelul pe care puteti strange semnaturi si textele petitiilor asociate.

Daca sunteti din Bucuresti ni-l puteti inmana completat la sfarsitul lunii, cand vom stabili o intalnire la unul din corturi, pana atunci va rugam sa ne comunicati intentia de a strange semnaturi printr-un email la petitii@rosiamontana.net sau SMS la 0727.769.509. cu nume, telefon si email. Tinem legatura pentru a va comunica locul si data exacta la care vom colecta semnaturile stranse.

Daca sunteti din provincie, trimiteti semnaturile prin posta la punctul de lucru din Cluj al asociatiei Alburnus Maior pe Str. David Ferencs, nr 10, ap. 5 Cluj-Napoca, Jud. Cluj, 400102 Romania si o copie scanata pe adresa petitii@rosiamontana.net

Aveti si optiunea de a ajuta la desfasurarea acestei campanii de acasa, pe calculator. Trimiteti un email pe voluntar@rosiamontana.net prin care sa va manifestati disponibilitatea si o sa primiti detalii.

In Bucuresti am obtinut avize pentru amplasare de corturi si bannere in sectorul 1 si recent in sectorul 4.

Locatiile sunt:

Sectorul 4: Metrou Tineretului; Metrou Constantin Brancoveanu, Metrou Piata Sudului, Sos. Giurgiului – Piata Progresu, Metrou Aparatorii Patriei, Piata Unirii (capatul tramvaielor), Metrou Eroii Revolutiei.

Sectorul 1: Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, Charles de Gaulle si Perla.

Va rugam sa va programati pe http://www.rosiamontana.net/la-corturi/ pentru voluntariat la corturi si sa recomandati prietenilor. Avem nevoie de participarea voastra!

Va multumim!

Ionut Parausanu, voluntar pentru Rosia Montana Tel.  0727.769.509 / Fax. 0215.698.840 petitii@rosiamontana.net / ecosemnal@gmail.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

0 thoughts on “Apel pentru Rosia Montana

 1. ADER DIN TOATA INIMA LA ACTIUNILE PRIN CARE SE CERE STOPAREA PROIECTULUI DE EXPLOATARE A ZACAMINTELOR DIN ROSIA MONTANA PRIN TEHNICA CIANURILOR.

  1. Oare nu este suficient ca s-au luat bani de la UE si nu am facut nimik cu ei(pt tara, k de altfel cei care au avut banii ) , iar acum trebuie sa-i dam inapoi?! Ca am vandut petromul si acum avem dictat pretul la carburanti de altii? Acum ne mai si nenorocim si cu “rosia montana” pt altii… Nu mi-ar parea rau ca 100% sa fie beneficiu pt romani, sa ridicam rahatul asta de economie, dar nu…trebuie sa se ridice altii pe suferinta noastra! Cu parere de rau o spun, ca suntem o natie extrem de proasta, probabil cea mai proasta natie de pe pamant!!!!

 2. Este singura resursa importanta de mateii prime, pe care asasinii economici ai Romaniei inca nu au reusit sa o instraineze, datorita opozitiei unui grup de oameni patrioti, de de buna credinta si responsabili pentru viitorul copiilor nostrii.
  Este important sa ne mobilizam, in al 12-lea ceas, pe toate caile si mijloacele pentru a impiedica actuala guvernare antidemocratica, retrograda si antiromaneasca de a aproba punerea in aplicare a proiectului Rosia Montana.
  Nu trebuie sa fi mare economist pentru a intelege ca fara materii prime si energie nici o activitate umana de progres nu este posibila (incercati sa faceti mancare fara cele doua componente), Din acest motiv oligarhii internationali mituesc guvernele tocmai pentru a pune mana pe aceste resurse (energetice, minerale, agricole), pe informatii si pe emisia monetara fara de care nici o economie nu poate progresa. Transferurile celor trei categorii resurse catre asa zisii “mari investitori” si structuri internationale (in fapt asasini economici ai statelor mici), a dus Romania de dupa 1989 in pragul falimentului economic si al biogenocidului poporului roman.

 3. “Problema noastra” este starnita de faptele ingrijorator de penibile si periculoase la care se dedau o suma (importanta) dintre concetatenii nostri. Dintre ei se detaseaza insa politicieni corupti pana in fundul sufletului, iar amestecul de culorilor politice este teribil.
  Dupa ultimul episod produs de anvergura atacului pro-cianozarea Rosiei Montane de catre Compania interesata, ma astepta si astept desigur in continuare, o replica virulenta(nu virusata asa cum apare ea deja), din partea “opozitiei” actuale.Dar nu este sa fie asa!. Solutia pentru rezolvarea “Problemelor noastre” se pare ca nu ne apartine.Ca nu suntem in stare sa facem ceva “ca lumea”….Suntem priviti precum un fel de “fii ploii”. Vezi filmul omonim. Desi printre noi sunt destui care s-ar angaja la actiuni serioase, asa cum este prezentarea unei petitii, pentru un referendum; de ex. . Nu ajunge insa?. Actiuni de acest gen am mai intalnit pe Internet, am participat, dar rezultatul nu l-am aflat niciodata. Asta te duce cu gandul la…interferente spre manipulare, sau mai sigur, pentru determinarea potentialului opozitiei adevarate. Cum ar fi prezenta actiune, daca este realmente adevarata. Astept noutati informatii si propuneri ale unor adevarati cetateni romani.
  P.S. Care este efectul actiunilor ONG-urilor?.

  1. Eu,nu am copii,dar ma rog la Dumnezeu sa-i poata ierta pe CEI CE NU se gindesc nici la propii lor fii si fiice si NICI ATIT la bunastarea poporului. Parca ,traim intr-o tara de necuvintatori (desi ,si ei sunt mai buni,decit noi ) . BANUL , ESTE OCHIUL DRACULUI ,dar ratiunea unde va ramas,dragi Romani ?

 4. Se uita dacii cu mila la noi, urmasii lor. Am pierdut legatura sfanta cu pamantul pe care ni l-au lasat mostenire. Ce se intampla cu noi? Unde ne-am pierdut?

 5. Protestul este un drept castigat. Romania nu este intr-o situatie economica favorabila argumentelor culturale, istorice, arheologice, etnice samd. Viitorul este incert. Daca in urma cu doua decenii ne mai gandeam ca putem asigura viitorul copiilor nostri, azi nu mai suntem prea siguri. Sunt popoare care-si permit sa viseze cu ochii deschisi pentru ca au burta plina (inca!). Noi nu ne prea numaram printre ele. Decizia politica este adeseori dureroasa dar necesara si se ia in context.

 6. ma alatur acestei actiuni de exploatare a zacamintelor naturale fara cianuri.conder ca exploatarea zacamintelor de aur,argint cupru,si alte metale pretiaose trebuie efectuate de ROMANI nu de alte natii.

 7. Sper sa reusiti(reusim) in actiunea de stopare a acestui proiect,clar defavorabil tarii acum si pentru generatiile viitoare.Daca o banca devalizata mai poate fi inlocuita,daca vinzarea in pierdere a unei companii nationale importante se mai poate recupera in viitor, la acest proiect,odata inceput, nu se va mai putea repara nimic.Va fi o pierdere pentru vecie

 8. Doresc stoparea acestui proiect criminal.
  Trebuiesc gasite metode care sa nu deterioreze mediul natural,deoarece destul s-a distrus pana acum de cei ce nu-si iubesc patria si pamantul romanesc unde s-au nascut.
  Va urez succes si sunt alaturi de cei care doresc stoparea acestui proiect criminal !!

 9. Va multumesc ca ati initiat acest protest. Da , din toata inima alaturi de voi toti cei care protestati. Dumnezeu nu ne-a uitat , noi nu am vrut sa il vedem pina acum. Romani treziti-va , sa aratam ca ne pasa de noi si de tara noastra !!!!

 10. Trebuie sa facem presiuni pentru a modifica constitutia in sensul de a introduce forma de guvernare a tarii , republica guvernamentala sau prezidentiala, in care sa se specifice exact atributiile fiecarei institutii. Definita democratia ca forma de organizare si conducere a tarii de catre popar prin reprezentanti alesi ( parlamentari), si limitat la un singur mandat in viata la functiile publice. Astfel putem scapa de actuala clasa politica si inscrierea tarii in randul celor cilivizate si democratice. Cu o adevarata economie de piata. fara clanuri, regi ai asfaltului moguli media , etc.

 11. Sunt de acord cu actiunea voastra. Intrebarea care trebuie totusi pusa este urmatoarea: trebuie sa optam intre a ne alege totusi cu ceva (foarte putin si cu un risc imens) si a nu ne alege cu nimic (in varianta in care proiectul nu se aproba iar dezvoltarea zonei va ramane pe mana acelorasi guverne incompetente care ne conduc destinele). Este greu de raspuns….

 12. Multumita politicienilor nostrii, din toate partidele, continuam sa fim groapa de gunoi a Europei. In fata baga slogane mincinoase si populiste: ,,locuri de munca ,prosperitate”,si in realitate vind in secret padurile, apa , minereul, pirjolesc practic totul.Copii lor vor trai probabil pe alte planete.Cu atatea reziduri periculoase deversate in zona, in cativa ani, Rosia Montana va fi o gaura neagra a carei cheltuieli de intretinere vor fi mult mai mari decat bruma de prosperitate de moment.
  Sunt total impotriva acestui proiect!

  Opriti hotia si jaful din banul public si v-eti descoperii resurse de finantare nebanuite.

 13. Daca mosii si stramosii nostri si-au dat viata pentru a ne lasa tara nesubjugata, nu inteleg de ce acum, am ajuns sa vindem strainilor tot ce avem mai bun si mai scump in Romania.
  Optez pentru oprirea negocierilor initiate de guvernanti ca firme straine sa exploateze zacamintele de aur din tinutul Rosia Montana.
  ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

 14. Sunt cu totul de acord cu voi. Problema este mult mai profunda. Totul incepe de la constiinta civica a poporului roman. Adica este mult mai greu sa schimbi regulile jocului in timpul desfasurarii jocului. Trebuie transat de la inceput, de la momentul alegerilor. E penibil ce se intampla in Romania. Constitutia iti permite ( deocamdata ) ca odata de 4 ani sa te duci si sa alegi, sa votezi ce e bun pentru tine, dar bineinteles ca irosim si acea ocazie cu picnicuri si alte cele, ca oar asa ii sta bine romanului. Deci, daca vrem ca alesii nostri sa nu voteze in Parlament toate porcariile care sunt impotriva poporului trebuie sa mergem la vot si sa alegem atent. Toti avem copiisi trebuie ca aceasta tara sa le-o lasam lor intacta si cu resursele in subsol. Americanii si canadienii sa mearga la ei acasa si sa-si etraga resursele cu ce vor ei, cand vor ei si cate vor ei. Inteeant ca o firma privata ca si Gold Corporation are utilaje s putere financiara mai mare ca un stat. Statul roman trebuie sa extraga acele minereuri si numai in folosul Romaniei. Treaba de la Rosia Montana este o diversiune iscusita, o pacaleala adresata locuitorilor ei si a poporului roman. Trebuie de boicotat acesta intelegere si acest contract. Romanii trebuie sa iasa in strada si sa strig in gura mare ” Gata, ne-a ajuns din hotie, prostie, indolenta “. Trebuie schibati actualii guvernanti care au uitat ca sunt acolo din vointa poporului si nu pentru simplul motiv ca merita acest lucru. Iesiti in strada romani si bati-va pentru aceasta tara, pana o mai aveti intreaga. Dumnezeu sa ne ajute

 15. ader cu toata deschiderea la aceste actiuni cu adevarat patriotice, dar nu-mi pot reprima o intrebare care ma chinuie de citva timp: chiar nu putem scapa de ciuma asta portocalie condusa de cel mai mare bandit din istoria tarii noastre: basescu?! cit timp mai trebuie sa suportam mofturile si ifosele acestui betiv mafiot?

 16. regimul comunist ne-a lasat o sleata de ciocoi si pe copii lor , care isi bat joc de o tara intreaga. Cred ca avem nevoie sa ne intoarcem la monarhie pentru a mai salva cite ceva din ce are Ro.
  Sintem impotriva proiectului Rosia Montana!

 17. Ader din tot suffletul la aceasta actiune.Sunt impotriva proiectului Rosia Montana
  Toate guvernele succedate de dupa revolutie si inclusiv masmedia este cumparata de acesti banditi.Au vandut totul. Vreau sa vanda pana si viitorul acestui neam.
  Numai Dumnezeu ne mai poate salva de toti acesti mafioti.Si vreau sa se mai cheme ca sunt romani.

 18. Faceti o treaba foarte buna. Va doresc succes din toata inima, desi nu mai cred ca tara asta mai are vreo speranta de normalitate……Dupa popoare migratoare, romani, turci, fanarioti, rusi, comunisti, am ajuns sa fim ocupati de securitate. E prea mult!!!!!

 19. In nici un caz NU!!!! sunt de acord cu exploatarea aurului de la Rosia Montana acum.Presiunea exercitata prin televiziuni si seful statului imi miros a ceva dubios.Lasati aurul unde este, poate copiii nostri vor avea mai multa minte(sper).Aurul tarii este al ROMANILOR, nu al cine stie cui, care da comisioane grase in toate directiile. Nimeni nu vine sa ne scormoneasca pamintul de dragul nostru!!!!. S-a vindut tot, inclusiv viitorul copiilor nostri, dar acum STOP! Pina aici!!

 20. Daca nu-i vom lasa pe canadieni la Rosia, inseamna ca doamna care face, de zor, reclama pe Realitatea , trebuie sa impleteasca in continuare ciorăpei ?

 21. Detest asa zisele reclame in favoarea proiectului, sunt socata ca apar si pe TVR 2, chiar nu ma asteptam. Sper din tot sufletul sa nu fie pus in aplicare acest monstruos proiect si imi pun speranta si in Bunul Dumnezeu ca nu va ingadui sa se intample acest lucru oropsitului popor roman.

 22. Nici un ROMAN din tara sau din afara ei ,NU poate fi de acord cu jefuirea bogatiilor tarii si nici cu otravirea acestui Pamant al Tarii care ne hraneste pe toti, unde sunt moastele stramosilor nostrii .Numai cozile de topor si iudele vor sa ne amaneteze viitorul copiilor nostrii.Sa nu uitam ca UNIREA face puterea .Trebuie sa fim bine organizati,in special la marsuri ,in asa fel ca nici un DIVERSIONIST sa nu se poate infiltra.Doamne ajuta !

 23. Ma gandesc cu groaza la finalul acestui scenariu.Sustin in continuare actiunea si sper ca vom putea opri la timp extinderea acestei tumori: Golden Corporation.

 24. sunt de acord si ader la aceasta petitie e de ajuns cat s-a furat cat s-a stricat cat s-a daunat acestei tari dar pana no sa vad tractoarele trecand peste vilele parlamintarilor nu cred ca se va schimba ceva in Romania

 25. Politicieni din Bucuresti au toata vina sint toti foarte corupti sint fara scrupule .
  Nu le pasa de nimic, viitorul este al lor, nu al poporului roman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like